Wil je ook jouw eigen gewassen verbouwen? Hou je ervan om buiten te zijn en kijk je nu al uit naar je eerste oogst? Dan wordt het hoog tijd om je eigen moestuin aan te leggen!
Moestuinen bestaan al eeuwenlang. Vroeger was het heel gewoon om je eigen groenten en fruit te verbouwen, simpelweg omdat er geen supermarkten waren. Deze traditie maakt nu een comeback, omdat steeds meer mensen inzien hoe leuk het is om je eigen verse groenten en fruit te kweken: Zelfvoorzienend leven is weer helemaal in!
We vinden het fijn om te weten wat we eten en we halen veel voldoening uit het oogsten van onze eigen gewassen. Of je nu een grote tuin hebt of een bescheiden balkon, iedereen kan genieten van de voordelen van een moestuin in de achtertuin. Ontdek zelf hoe eenvoudig en leuk moestuinieren kan zijn!
‘Een moestuin aanleggen geeft je de kans om dagelijks te genieten van
je eigen verse, onbespoten groenten en fruit, direct uit eigen tuin.’
Twijfel je of een moestuin iets voor jou is? Geen zorgen, er zijn altijd mogelijkheden die bij jou passen. Of je nu veel grond hebt of een klein oppervlak waar je groenten in potten kunt kweken. Je hoeft geen doorgewinterde tuinier te zijn om plezier te hebben van een groentetuin. Ook voor beginners is het leuk om te moestuinieren. Je bepaalt zelf de grootte van de uitdaging!
TIP
'Voor de duurzame tuinier is een permacultuur moestuin ideaal, omdat de planten daar slim
met elkaar samenwerken. Je hebt er bijna geen werk aan!'
Tuinieren is de perfecte manier om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Je bent in beweging en hebt de controle over je eigen project. En vaak is een stuk groente of fruit uit eigen tuin ook nog eens goedkoper, gezonder en duurzamer dan uit de supermarkt. Voor iedereen die graag de handen uit de mouwen steekt, is het aanleggen van een moestuin een geweldige aanvulling op het leven. Op naar jouw eerste oogst!
Zes veelgestelde vragen over een moestuin beginnen
De plaats van je moestuin is cruciaal. Zoek een plek met minstens zes uur zonlicht per dag. Controleer de bodemkwaliteit en kies een plek met vruchtbare grond. Zorg ervoor dat er een goede watertoevoer is wanneer het regenwater niet genoeg is. Gebruik bijvoorbeeld een kraan of waterton.
Beschutting tegen de wind zorgt voor een stabiel microklimaat. Afhankelijk van je moestuintype, kun je een groentebed of verhoogde bakken overwegen. Zo maak je een moestuin waar je gewassen goed kunnen groeien en waar je goed bij kunt.
Denk vast na over toekomstige uitbreidingen. Misschien wil je in de toekomst andere gewassen verbouwen. Denk van tevoren ook na over welke gewassen je wil. Niet elke plant is een zonaanbidder, dus ook een tuin of balkon op het noorden is vaak geschikt voor een moestuin.
Voor het aanleggen van een moestuin maak je in de wintermaanden een planning. Zorg vast voor gereedschap en andere benodigdheden. Met name een spade, hark, schoffel en kruiwagen zijn belangrijk, zodat je de grond van de moestuin kan voorbereiden. Bepaal ook welke planten je wil en haal hiervoor de zaden in huis.
Spit de grond door en voeg wat meststoffen toe voor een voedingsrijke basis. Test de pH-waarde van de bodem. De optimale pH-waarde voor een moestuin ligt tussen de 5,5 en 6,5. Voeg kalk toe om de pH-waarde te verhogen of tuinturf om de pH-waarde te verlagen.
Begin binnenshuis met zaaien in februari of maart en plant de zaailingen uit zodra de vorst voorbij is. Plant hierbij zo vroeg mogelijk in het seizoen, zodat de hitte van de zomer nog ver weg is.
Het is belangrijk om gewassen te kiezen die bij jouw smaak en tuin passen. Houd hierbij ook rekening met de grootte van de volwassen plant. Voor een goede oogst heeft elke plant ruimte nodig. Je hebt de hoeveelheid zonlicht, wind en regen niet altijd in de hand. Toch kun je er in de voorbereiding op inspelen.
In de zon doen vruchtgewassen als tomaten, paprika’s en courgettes het goed. Op plekken met schaduw doen de bladgroenten het juist beter. De kleigrond is beter geschikt voor kolen en bonen, terwijl zandige bodems juist goed zijn voor wortelgewassen.
Wil je het hele jaar genieten van je moestuin? Kies dan gewassen die je in verschillende maanden van het jaar kunt oogsten. Voorjaarsgewassen zijn bijvoorbeeld radijsjes en spinazie, terwijl de tomaten en komkommers het in de zomer goed doen. Veel kruiden groeien alle seizoenen door.
Het indelen van je moestuin hoeft niet moeilijk te zijn. Verdeel je moestuin in bedden, vakken of potten en zorg ervoor dat je gemakkelijk bij alle planten kunt. Zet de gewassen die het hoogst worden, zoals tomaten en maïs, aan de noordkant, zodat ze de lagere planten niet in de schaduw zetten. Zet lage kruiden en snelgroeiende gewassen zoals sla en radijsjes bij elkaar zodat je daar ook makkelijk bij kan.
Vergeet niet om ruimte over te houden voor compost. Om de bodem verder gezond te houden en plagen te voorkomen kies je er het beste voor om veel verschillende planten bij elkaar te zetten. Zo zorg je voor biodiversiteit. Zodra het seizoen voorbij is kies je het beste voor een wisselteelt. In de nieuwe teelt geef je de planten dan een andere plek.
Het onderhouden van je moestuin kost weinig tijd als jij je aan de basisprincipes houdt. Geef je planten tijdens droge periodes water en verspreid organisch materiaal over de bodem om vocht vast te houden en onkruid te verminderen. Pas wisselteelt toe om bodemuitputting en plagen te voorkomen en de grond vruchtbaar te houden.
Bescherm je gewassen tegen vorst door de plantjes pas na de winterperiode buiten te zetten. Bij andere extreme weersomstandigheden kun je de moestuin afdekken. Controleer regelmatig op onkruid en dode bladeren en trek die er meteen uit. Zo voorkom je dat je bestrijdingsmiddelen of chemicaliën moet inzetten om ziektes tegen te gaan.
Wil je meer uit je moestuin halen? Kies gewassen die veel oogst geven, zoals tomaten, courgettes, bonen en aardappelen. Bladgroenten groeien ook snel en geven vaak meerdere oogsten per seizoen. Fruitsoorten als aardbeien, frambozen en blauwe bessen zijn makkelijk te onderhouden en groeien snel. Wortelen zijn eenvoudig te kweken en hebben een laag risico op plagen. Hierdoor is ook de wortel een betrouwbare toevoeging aan je moestuin.
De planten halen hun voeding uit de bodem, dus het is belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. Zorg voor vruchtbare grond, voldoende vocht, bemesting of compostering en haal al het onkruid weg.
Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen als er toch ongewenste insecten of plagen in je moestuin zitten. Door goed vooruit te plannen en de moestuin vanaf de aanleg goed te verzorgen, kun je een overvloedige oogst verwachten. Zo kun je elke dag genieten van verse, zelfgekweekte groenten en fruit uit eigen tuin.
‘Als je een moestuin aanlegt, kun je op een leuke manier samen bezig zijn,
terwijl je er ook nog eens lekkere ingrediënten aan overhoudt.’
Het aanleggen van een moestuin is een ontdekkingstocht. Beginners maken vaak dezelfde fouten. Deze fouten kunnen de groei van je gewassen dwarsbomen en je plezier in tuinieren verminderen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bekijk de beginnersfouten en maak een geweldige start in jouw tuin!
Als je te veel planten op een kleine ruimte plant, staan de gewassen te dicht op elkaar om goed te groeien. Op deze manier komt er vaak weinig zonlicht, water of lucht bij de plant. Omarm de ruimte die je hebt, maar zorg er altijd voor dat de planten genoeg plek hebben om te groeien.
Wanneer je de verkeerde planten in je moestuin zet, kun je rekenen op een kleine oogst. Het wordt vaak onderschat welke invloed het klimaat in de tuin heeft op de gewassen. Planten die bijvoorbeeld graag in de schaduw staan, voelen zich in de volle zon niet op hun plek.
Bij onvoldoende bodemvoorbereiding start je met een slechte basis. Het wordt snel onderschat hoe belangrijk een gezonde bodem is. Alleen dan weet je zeker dat jouw gewassen genoeg voeding krijgen om naar jouw eerste oogst toe te werken.
Start de cursus Moestuinieren van NHA
Haal de beste tuinder in je naar boven en leer alles over de kunst van het moestuinieren. Bij NHA studeer je op jouw eigen tempo en kom je direct in contact met experts. Begin vandaag nog aan een nieuw avontuur in eigen tuin!
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
€ 25,- korting op jouw studie
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
Selecteer optie
Selecteer variant van gratis proefles
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen. Handig om te vergelijken of mail ze naar jezelf.
Stap 1: Studie | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mailadres
Inloggen
Wachtwoord wijzigen
Zo kun je alles rustig doorlezen en ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
1. Zoek de opleiding waarvoor jij graag een studiegids ontvangt.
2. Vink aan welke studiegids(en) je wilt ontvangen.
3. Vul jouw gegevens in.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox