Wereldgodsdiensten  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Wereldgodsdiensten
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
6x
47,88

of 


€319,00 €287,10
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA getuigschrift
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Leer de belangrijkste wereldgodsdiensten kennen

Welk antwoord geven godsdiensten op levensvragen? Wat is de Sharia? Wat is het verschil tussen agnosticisme en atheïsme? Leer godsdiensten kennen en ontdek wat ze betekenen in de wereld.

Welke overeenkomst hebben de vijf grootste godsdiensten? Ze bieden allemaal in de vorm van een verhaal een verklaring voor het ontstaan van de wereld.

Leer de overeenkomsten en de verschillen kennen tussen de vijf grootste wereldgodsdiensten:

 • Christendom
 • Hindoeïsme
 • Boeddhisme
 • Jodendom
 • Islam


Religie in België van 1850 tot nu

Welke rol speelt religie in de Belgische samenleving? Hoe veranderde godsdienst de samenleving en hoe veranderden godsdiensten? Leer welke rol religie dagelijks in België speelt.

De cursus Wereldgodsdiensten gaat ook dieper in op seculiere levensbeschouwingen, zoals:

 • humanisme
 • atheïsme
 • agnosticisme


Welke vragen stellen godsdiensten?

Maak kennis met de begrippen die gebruikt worden om religies te bestuderen. Leer op welke vragen godsdiensten antwoord bieden. Leer de verschillen kennen tussen de begrippen: zingeving, levensbeschouwing, religie en godsdienst.

Hoe ziet godsdienst eruit?

Een huwelijk in een katholieke kerk ziet er anders uit dan een hindoeïstische bruiloft. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen en zijn er ook overeenkomsten?

Leer de symbolen en rituelen van godsdiensten kennen. Zie hoe mensen godsdienst vormgeven in gebouwen, boeken, kunst en rituelen.

Bepaalt godsdienst de grens tussen goed en fout?

Wat keuren we goed en wat keuren we af? Waarom? Welke grens trekt een godsdienst tussen goed en fout? Welke invloed hebben godsdienstige ideeën over goed en fout op de samenleving? Leer de ethiek van religie kennen.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Wereldgodsdiensten

De cursus Wereldgodsdiensten wordt in vijf stappen doorlopen:


Introductie in de wereldgodsdiensten

Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen die worden gebruikt bij het bestuderen van religies; namelijk zingeving, levensbeschouwing, religie en godsdienst. We leren je levensvragen definiëren en onderscheiden van gewone vragen. Je leert hoe religies worden bestudeerd en hoe ze kunnen worden vergeleken. 


Verschijningsvormen van godsdienst

In iedere religie komen ontstaansverhalen voor. Zij helpen mensen een verklaring vinden voor hun levensvragen. Ontstaansverhalen, ook wel mythen genoemd, zijn van generatie op generatie overgedragen. Ze zijn diep geworteld in iedere godsdienst en soms met fantasie verrijkt en geïnterpreteerd. Dit geldt ook voor symbolen, beelden en rituelen waaraan iedere godsdienst een eigen waarde hecht. Je leert begrijpen waarom mensen een persoon, teken, ritueel of verschijning centraal stellen binnen een godsdienst. 


Ethiek

Ethiek is het geheel van gedachten over en visies op gedragsregels van mensen tegenover elkaar. Wat keuren we goed en wat keuren we af. Binnen iedere godsdienst bestaan verschillende normen en waarden over gewenst en ongewenst gedrag. In deze stap leren wij je de relatie tussen waarden, normen en levensbeschouwing. Zo wordt het mogelijk om de waarden binnen verschillende levensbeschouwingen te analyseren.  


De vijf grote wereldgodsdiensten

Na de beschouwende basis voor het kunnen beoordelen, analyseren en vergelijken van verschillende godsdiensten is dit de stap waarin we de vijf grote wereldgodsdiensten met je uitdiepen. We behandelen systematisch:

 • het Hindoeïsme;
 • het Boeddhisme;
 • het Jodendom;
 • het Christendom;
 • de Islam.


Je leert de geschiedenis, de ontwikkeling en de goden/heiligen kennen die centraal staan binnen elke godsdienst. Met deze stap komen alle onderwerpen die je in de eerdere lessen hebt bestudeerd samen. Want wat zijn nu de verschillen in ethische opvattingen per godsdienst? Wat hebben deze verschillen voor effect op de beoordeling van gedrag in het dagelijkse leven? Je zult versteld staan van de inzichten die je krijgt met deze cursus.  


Religie van 1850 tot nu

Met deze laatste stap brengen we de verschillende onderwerpen die in deze cursus worden behandeld terug naar onze eigen dagelijkse praktijk. Welke variatie aan wereldgodsdiensten kennen we in West-Europa eigenlijk? Wat zien we daarvan terug in onze maatschappij?  Ook seculiere levensbeschouwingen als humanisme, atheïsme en het agnosticisme worden in deze laatste stap behandeld, net als enkele nieuwere levensbeschouwingen die in België voorkomen. 

Aan het einde van deze cursus Wereldgodsdiensten heb je inzicht in de verschillende geloofsopvattingen die we kennen in een moderne multiculturele samenleving als België. De cursus helpt je te begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes of beoordelingen maken die verschillen van jouw eigen normen en waarden. Maar ook degenen die een vergelijking willen maken tussen de vijf grote wereldgodsdiensten en de gebruiken die daaruit voortvloeien, vinden hun antwoorden in deze cursus.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift

Aan het eind van je cursus Wereldgodsdiensten kun je het NHA getuigschrift voor € 29,- aanvragen als je al je huiswerk hebt ingezonden en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Elke maand ontvang je nieuwe lessen van jouw hobbycursus in huis, waardoor je telkens weer geprikkeld wordt om met jouw hobby bezig te zijn. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Wereldgodsdiensten uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.


Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in België!

Wanneer je start met deze cursus Wereldgodsdiensten, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.


Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.


Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 
STUDIEDUUR

Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.


Vooropleiding

Voor de cursus Wereldgodsdiensten heb je geen speciale vooropleiding nodig.

 

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Wereldgodsdiensten
6x €47,88
€319,00 of €287,10
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
6x 47,88

€319,00 of €287,10
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Start direct met de cursus
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!