Gratis brochure

Tuinarchitectuur  

Nú: met GRATIS tablet
Tuinarchitectuur
Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
12x
26,60
of ineens
€319,00
4/5

Beoordeeld door 4 student(en)

 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 12 maanden
ALGEMEEN

Van tuinontwerp tot droomtuin: volg de cursus Tuinarchitectuur

Van viooltjes planten tot een vijver ontwerpen en aanleggen: je leert het allemaal in de cursus Tuinarchitectuur. Ontdek welke planten het best bij elkaar passen en welke planten het meeste onderhoud vergen.

Ontwerp de mooiste tuinen en leer ze aanleggen met de cursus Tuinarchitectuur.

Een kruidentuin? Een tuin vol geuren en kleuren? Een tuin met een sprookjesachtig pad van boomschors langs een appelboom? Maak je verbeelding werkelijkheid en zet de eerste stap richting tuinarchitect.

De invloed van grondsoorten op de tuin

Hoe verbeter je de grond van een tuin? Wat is er mogelijk en met welke beperkingen hou je rekening? Leer alles over grondsoorten. De beste tuin begint niet bij de beste planten: de mooiste tuinen beginnen met de juiste grond.

Leer alles over klimaat, ligging, zonuren, wind en schaduw. Volg de opleiding tuinarchitect en leer optimaal rekening houden met omstandigheden.

Zet die omstandigheden naar je hand. Iedereen weet dat een druif zon nodig heeft. Wie kent een geschikt alternatief voor een druif die met minder zon bloeit en groeit?

Tuinen ontwerpen en vooruitzien

Hou bij een tuinontwerp rekening met de toekomst. Hoeveel ruimte nemen planten in als ze groeien? Hoeveel onderhoud vergen planten? Hoeveel snoeiafval levert een tuin op? Wanneer snoei je? Welk gereedschap is er nodig voor de aanleg en onderhoud?

Een tuin aanleggen die minimaal onderhoud vraagt met minimale inspanning? Ook dit zie je in de cursus Tuinarchitectuur.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen stapsgewijs aan bod:

 • grondsoorten;
 • ligging van de tuin;
 • plantensoorten;
 • tuinsoorten;
 • tuinonderhoud;
 • bemesting;
 • vijveraanleg;
 • vijveronderhoud;
 • planten en hun kenmerken;
 • paden en terrassen aanleggen.


Inclusief tuinplanten bijbelDe tuinplanten bijbel

Wanneer jij je nu inschrijft voor de opleiding tuinarchitect, krijg je deze tuinplanten bijbel met meer dan 5000 prachtige illustraties/afbeeldingen van planten voor binnen en buiten meegeleverd.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Tuinarchitectuur

Ideale tuin voor iedereen

Al mijmerend komen allerlei vragen in je op. Hoe realiseer ik mijn ideale tuin? Hoe maak ik paden en terrassen? Welke planten kunnen in de schaduw en welke moeten in de zon? Hoe hard groeien ze en hoe groot worden ze? Welke speelornamenten wil ik gebruiken en eigenlijk zou ik ook wel iets met water willen doen… De kunst is om een heel eigen tuin te maken, geheel aangepast aan de persoonlijke wensen en passend op jouw grondstuk. Misschien heb je ook kinderen of een huisdier. Dan moet met hen ook zeker rekening worden gehouden. Iedereen moet het fijn vinden om in de tuin te vertoeven.

Tijdens deze veelzijdige cursus, merk je dat de persoonlijke stijl en sfeer van jouw tuin niet afhangen van de grootte, de kostbaarheid of extreem plant- of materiaalgebruik. Je leert hoe je een zo groot mogelijk tastbaar resultaat bereikt, zonder extreme inspanningen en investeringen. Een goed gevulde beurs is zeker niet nodig om een perfect resultaat te bereiken.


Stap voor stap

Deze opleiding Tuinarchitect geeft antwoord op jouw vraag hoe je jouw ideale tuin kunt realiseren. Jouw wensen verwerk je in een helder tuinplan. Geholpen door jouw hartelijke leraar, verwerk je deze wensen stap voor stap. Les voor les wordt jouw droomtuin realiteit.

Je gaat met andere ogen naar de wondere wereld van planten en dieren kijken. Wellicht raak je door de verrassende varianten die tijdens de cursus aan bod komen wel zo enthousiast, dat je besluit om jouw hele tuin "op zijn kop" te zetten.


Klimaat en grondsoort van de lage landen

Deze unieke cursus is speciaal toegespitst op de diverse grondsoorten en het klimaat van de lage landen. Allereerst maak je kennis met alle belangrijke wetenswaardigheden over deze grondsoorten. De grondsoort heeft namelijk een belangrijke invloed op de manier waarop je jouw tuin kunt aanleggen. Vervolgens gaat de cursus uit van jouw persoonlijke leefsituatie. Met de invloeden van factoren als de ligging van jouw tuin ten opzichte van zon en wind, de grondsoort, het microklimaat en de standplaatseisen van de planten leer je perfect rekening te houden. Je krijgt daarbij creatieve ideeën en waardevol advies voor de aanleg van terrassen, paden en tuinafscheidingen.


Jouw eigen tuin als uitgangspunt

Jouw eigen tuin vormt het uitgangspunt bij deze cursus. Er wordt dus snel een begin gemaakt met de inventarisatie van de huidige situatie en het in kaart brengen van de beschikbare ruimte. De planten worden ingedeeld in groepen: bomen, coniferen, heesters, vaste planten, een- en tweejarige planten. Deze groepen worden weer uitgesplitst in loofbomen, fruitbomen, naald- en schubconiferen, rozen, bloem- en besheesters, kruidachtigen, water- en moerasplanten. Hierbij wordt uiteraard aandacht geschonken aan de plantkwaliteiten en aanduidingen, zoals die worden vermeld in plantencatalogi.

Planten zijn levende organismen. In de cursus wordt daarom veel aandacht besteed aan de ruimte die ze kunnen innemen (de groene massa), de ontwikkeling van de planten (de habitus), waar ze het beste groeien (de standplaatseis), hun karakter en hun voorkomen. Tuinonderhoud en de keuze van jouw tuingereedschap maken ook een belangrijk deel uit van deze cursus. Aan de hand van een jaarkalender tref je voor het onderhoud bij veel onderwerpen de nodige tips en aanwijzingen. Gazonaanleg, plantverzorging, bemesting, snoeien, vijveronderhoud, je leert er alles over. Bijzonder interessant zijn de lessen over diverse thematuinen, zoals kleur- en geurtuinen en de kruidentuin. De moestuin en de fruittuin completeren deze gevarieerde cursus.


Tenslotte

Aan het eind van de cursus Tuinarchitectuur ben je in staat om jouw eigen tuin én die van anderen te ontwerpen. Tijdens de cursus groeit jouw tuin uit tot de droomtuin die je altijd al wilde verwezenlijken. Bezit je reeds een prachttuin, dan vormt deze cursus een nuttige handleiding met veel informatie om jouw tuin perfect te beheren, te verbeteren en aan te passen aan jouw persoonlijke wensen. Kortom, de cursus verschaft je veel tuinplezier met een zichtbaar resultaat.


Combinatiecursus Tuinarchitectuur en Binnenhuisarchitectuur

Veel cursisten volgen naast de cursus Tuinarchitectuur ook de cursus Binnenhuisarchitectuur. Deze cursussen vullen elkaar perfect aan en vormen een logische, extra voordelige combinatie.

REVIEWS

Reviews

4/5
Tuinarchitectuur

Je kan zelf je studietijd plannen.

3/5
Tuinarchitectuur

De cursus ziet er netjes uit en de taken worden snel verbeterd. Ik had misschien wel wat filmpjes of links naar filmpjes verwacht die vakgerelateerd zijn. Nu is het vooral luisteren naar een computerstem. Ook de beloofde tablet laat op zich wachten, wegens een stockprobleem. Voor de rest denk ik wel dat ik een volgende cursus ook wel via nha zou volgen omdat de inhoud van de cursus wel uitgebreid is en goed gedocumenteerd.

4/5
Tuinarchitectuur

De inhoud van de cursus is zeer interessant en sluit aan bij mijn vraag. Het inzenden van het huiswerk is beperkt tot 3gb wat voor plannen en foto’s niet heel veel is. Ik vind het jammer dat er geen extra kanaal is om te communiceren met je leraar Je kan je les pas insturen als je de volgende hebt gemaakt , om dan in je vorige les je vragen te stellen. Het tekstveld ook super klein... De voorleesfunctie is er, maar is niet gebruiksvriendelijk. Zo kan je niet starten en de volgende dag verder gaan waar je gebleven was. Dus de cursus even vast nemen is niet zo eenvoudig. De terugkoppeling van mijn leraar is zeer goed en duidelijk .

5/5
Tuinarchitectuur

Ik volg het tuinarchitectuur cursus vanaf en vind ik het heel interessant en inspirerend. Ik ben nog aan het begin van studies maar ik zie er is vrijheid van tijd en van creativiteit zonder enkel controle. Ik heb zelf regime voor iets te doen en ontwerpen samen met enkele tips van mijn docent.

DIPLOMA

Diploma Tuinarchitectuur

Je kunt examen doen voor het NHA-instituutsdiploma.

Getuigschrift

Een NHA getuigschrift kun je voor 29 euro aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).


NHA kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Tuinarchitectuur in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de opleiding  Tuinarchitectuur, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

12 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.Vooropleiding

Voor de cursus Tuinarchitectuur heb je geen speciale vooropleiding nodig.

  

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 03 257 51 91 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Tuinarchitectuur
12x €26,60 of ineens €319,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 26,60
of ineens €319,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Gratis tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Start direct met de cursus
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Wij helpen je graag verder!

5/5

Ik volg het tuinarchitectuur cursus vanaf en vind ik het heel interessant en inspirerend. Ik ben nog aan het begin van studies maar ik zie er is vrijheid van tijd en van creativiteit zonder enkel controle. Ik heb zelf regime voor iets te doen en ontwerpen samen met enkele tips van mijn docent.

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!