Tuinarchitectuur  

Nú: met GRATIS tablet
Tuinarchitectuur
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
12x
27,45

of 


€329,00
4.5/5

Beoordeeld door 8 student(en)

 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 12 maanden
ALGEMEEN

Van tuinontwerp tot droomtuin: volg de Tuinarchitectuur opleiding

Van viooltjes planten tot een vijver ontwerpen en aanleggen: je leert het allemaal in de Tuinarchitectuur opleiding. Ontdek welke planten het best bij elkaar passen en welke planten het meeste onderhoud vergen.

Ontwerp de mooiste tuinen en leer ze aanleggen met de cursus Tuinarchitectuur.

Een kruidentuin? Een tuin vol geuren en kleuren? Of een tuin met een sprookjesachtig pad van boomschors langs een appelboom? Maak je verbeelding werkelijkheid en zet de eerste stap richting tuinarchitect. 
 

Benieuwd of de opleiding Tuinarchitectuur bij je past?
Bekijk gratis én vrijblijvend de proefles
De eerste stap naar je droomtuin heb jij al gezet!

 

Tuinarchitectuur opleiding: leer tuinen optimaal inrichten

Hoe verbeter je de grond van een tuin? Wat is er mogelijk en met welke beperkingen hou je rekening? In de Tuinarchitectuur opleiding leer je alles over grondsoorten. De beste tuin begint niet bij de beste planten: de mooiste tuinen beginnen met de juiste grond.

Verdiep je in de invloed van klimaat, ligging, zonuren, wind en schaduw. Volg de opleiding Tuinarchitectuur en leer optimaal rekening houden met weersomstandigheden.

Zet die omstandigheden naar je hand. Iedereen weet dat een druif zon nodig heeft. Wie kent een geschikt alternatief voor een druif die met minder zon bloeit en groeit?

Tuinen ontwerpen en vooruitzien

Hou bij een tuinontwerp rekening met de toekomst. Hoeveel ruimte nemen planten in als ze groeien? Hoeveel onderhoud vergen planten? Hoeveel snoeiafval levert een tuin op? Wanneer snoei je? Welk gereedschap is er nodig voor de aanleg en onderhoud?

Een tuin aanleggen die minimaal onderhoud vraagt met minimale inspanning? Ook dit zie je in de Tuinarchitectuur opleiding.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen stapsgewijs aan bod:

 • grondsoorten;
 • ligging van de tuin;
 • plantensoorten;
 • tuinsoorten;
 • tuinonderhoud;
 • bemesting;
 • vijveraanleg;
 • vijveronderhoud;
 • planten en hun kenmerken;
 • paden en terrassen aanleggen.

 

Volg de cursus Tuinarchitectuur + SketchUp

Wil jij jouw tuinontwerpen naar een hoger niveau tillen? Dat kan met het tekenprogramma SketchUp! Met dit krachtige maar eenvoudige tekenprogramma kun jij jouw tuinontwerpen visueel weergeven in de mooiste 3D ontwerpen. Zo komen jouw ideeën echt tot leven en spreken ze direct tot de verbeelding. 

Wil jij leren werken met SketchUp? Kies dan voor de combinatiecursus Tuinarchitectuur + SketchUp. Deze combinatiecursus volg jij extra voordelig. Na afloop ben je in staat om prachtige tuinen te ontwerpen en vast te leggen in 3D tekeningen. 

 
 
Inclusief Tuinplantenlexicon

Als jij je nu inschrijft voor de opleiding Tuinarchitect, krijg je dit Tuinplantenlexicon meegeleverd. Een handig naslagwerk voor de beginnende én gevorderde tuinier.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Tuinarchitectuur

 
Ideale tuin voor iedereen

Hoe realiseer ik mijn ideale tuin? Hoe maak ik paden en terrassen? Welke planten kunnen in de schaduw en welke moeten in de zon? Hoe hard groeien ze en hoe groot worden ze? Welke speelornamenten wil ik gebruiken? Eigenlijk zou ik ook wel iets met water willen doen. 

De kunst is om een heel eigen tuin te maken, geheel aangepast aan jouw persoonlijke wensen en passend op jouw grondstuk. Misschien heb je ook kinderen of een huisdier. Dan moet met hen ook zeker rekening worden gehouden. Iedereen moet het fijn vinden om in de tuin te vertoeven.

Tijdens deze veelzijdige Tuinarchitectuur opleiding merk je dat de persoonlijke stijl en sfeer van jouw tuin niet afhangen van de grootte, de kostbaarheid of extreem plant- of materiaalgebruik. Je leert hoe je een zo groot mogelijk tastbaar resultaat bereikt, zonder extreme inspanningen en investeringen. Een goed gevulde beurs is zeker niet nodig om een perfect resultaat te bereiken.


Aan de slag met jouw tuinplan!

Deze opleiding Tuinarchitect helpt je jouw ideale tuin te realiseren. Jouw wensen verwerk je in een helder tuinplan. Geholpen door jouw behulpzame docent verwerk je deze wensen stap voor stap. Les voor les wordt jouw droomtuin realiteit.

Je gaat met andere ogen naar de wondere wereld van planten en dieren kijken. Misschien raak je door de verrassende varianten die tijdens de cursus aan bod komen wel zo enthousiast dat je besluit om jouw hele tuin op zijn kop te zetten.


Verdiep je in het klimaat van de lage landen

Deze unieke Tuinarchitectuur opleiding is toegespitst op de diverse grondsoorten en het klimaat van de lage landen. Eerst maak je kennis met alle belangrijke wetenswaardigheden over deze grondsoorten. De grondsoort heeft namelijk een belangrijke invloed op de manier waarop je jouw tuin kunt aanleggen.

Vervolgens gaat de cursus uit van jouw persoonlijke leefsituatie. Met de invloeden van de ligging van jouw tuin ten opzichte van zon en wind, de grondsoort, het microklimaat en de standplaatseisen van de planten leer je perfect rekening te houden. Je krijgt daarbij creatieve ideeën en waardevol advies voor de aanleg van terrassen, paden en tuinafscheidingen.


Jouw eigen tuin als uitgangspunt

Jouw eigen tuin vormt het uitgangspunt in deze Tuinarchitectuur opleiding. Je begint met een inventarisatie van de huidige situatie en het in kaart brengen van de beschikbare ruimte.

De planten worden ingedeeld in groepen: bomen, coniferen, heesters, vaste planten, een- en tweejarige planten. Deze groepen worden weer uitgesplitst in loofbomen, fruitbomen, naald- en schubconiferen, rozen, bloem- en besheesters, kruidachtigen, water- en moerasplanten. Hierbij wordt uiteraard aandacht besteed aan de plantkwaliteiten en aanduidingen zoals die worden vermeld in plantencatalogi.
 

Van tuingereedschap tot thematuinen

Planten zijn levende organismen. In de cursus wordt daarom veel aandacht besteed aan de ruimte die ze kunnen innemen (de groene massa), de ontwikkeling van de planten (de habitus), waar ze het beste groeien (de standplaatseis), hun karakter en hun voorkomen.

Tuinonderhoud en de keuze van jouw tuingereedschap maken ook een belangrijk deel uit van de Tuinarchitectuur opleiding. Aan de hand van een jaarkalender vind je voor het onderhoud bij veel onderwerpen de nodige tips en aanwijzingen. Gazonaanleg, plantverzorging, bemesting, snoeien, vijveronderhoud: je leert er alles over.

Bijzonder interessant zijn de lessen over diverse thematuinen, zoals kleur- en geurtuinen en de kruidentuin. De moestuin en de fruittuin completeren deze gevarieerde cursus.


Na de Tuinarchitectuur opleiding

Aan het eind van de Tuinarchitectuur opleiding ben je in staat om jouw eigen tuin én die van anderen te ontwerpen. Tijdens de cursus groeit jouw tuin uit tot de droomtuin die je altijd al wilde verwezenlijken.

Bezit je al een prachtige tuin? Dan vormt deze cursus een nuttige handleiding met veel informatie om jouw tuin perfect te beheren, te verbeteren en aan te passen aan jouw persoonlijke wensen. Kortom, de cursus verschaft je veel tuinplezier met een zichtbaar resultaat.


Combinatiecursus Tuinarchitectuur en Binnenhuisarchitectuur

Veel cursisten volgen naast de cursus Tuinarchitectuur ook de cursus Binnenhuisarchitectuur. Deze cursussen vullen elkaar perfect aan en vormen een logische, extra voordelige combinatie.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Tuinarchitectuur, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Tuinarchitectuur + SketchUp

Het is een hele mentale opluchting dat je het leerproces op je eigen tempo kan doorlopen. Ik heb een fulltime job en deze manier van bijstuderen is een dikke aanrader. De mentoren zijn zeer betrokken, kijken snel de taken na en geven snel feesback. Je kan altijd met je vragen bij de mentoren terecht. De cursus is duidelijk en vlot leesbaar. Het is ook een voordeel dat je de optie krijgt om de opleiding maandelijks te betalen. Ik heb gekozen voor een opleiding met een tablet en ik hoop deze snel te mogen ontvangen.

10/10
Tuinarchitectuur + SketchUp

heel tevreden, de laatste maand heb ik het zelf wat te druk om te studeren, dus zeer fijn dat je alles op je eigen tempo kan doen. altijd snelle reactie op vragen en huiswerk.

8/10
Tuinarchitectuur

Heel tevreden met de cursus

10/10
Tuinarchitectuur

Ik ben deze opleiding begonnen om zelf mijn tuin te kunnen inrichten. De uitleg is heel gedetailleerd en alles wordt heel verzorgd geleverd. Ben echt gemotiveerd om te leren. Kleine opmerking wel, er wordt vaak gerefereerd naar de Nederlandse wetgeving (alhoewel ik de opleiding op de Belgische site heb aangekocht) en na iedere module een opdracht vind ik persoonlijk wel heel veel (er zijn nl 94 modules). Maar voor de rest top!

DIPLOMA

Diploma Tuinarchitectuur

Je kunt examen doen voor het NHA-instituutsdiploma.

Getuigschrift

Een NHA getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Tuinarchitectuur in één pakket bij jou thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Tuinarchitectuur, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de Tuinarchitectuur opleiding staat een studieduur van 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.
 

Studieduur Tuinarchitectuur + SketchUp

Voor de combinatiecursus Tuinarchitectuur + SketchUp staat een studieduur van 17 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week.


Studieduur Binnenhuis- en Tuinarchitectuur

Voor de combinatiecursus Binnenhuis- en Tuinarchitectuur staat een studieduur van 24 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. 

 
Vooropleiding

Voor de cursus Tuinarchitectuur heb je geen speciale vooropleiding nodig.

  

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Tuinarchitectuur
12x €27,45 of €329,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 27,45
of €329,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Tuinarchitectuur + SketchUp
17x €35,25 of €599,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
17x 35,25
of €599,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Start direct met de cursus
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Het is een hele mentale opluchting dat je het leerproces op je eigen tempo kan doorlopen. Ik heb een fulltime job en deze manier van bijstuderen is een dikke aanrader. De mentoren zijn zeer betrokken, kijken snel de taken na en geven snel feesback. Je kan altijd met je vragen bij de mentoren terecht. De cursus is duidelijk en vlot leesbaar. Het is ook een voordeel dat je de optie krijgt om de opleiding maandelijks te betalen. Ik heb gekozen voor een opleiding met een tablet en ik hoop deze snel te mogen ontvangen.

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!