Gratis brochure

Paardenverzorging  

Nú: met GRATIS tablet
Paardenverzorging
Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
6x
46,50
of ineens
€279,00
4.5/5

Beoordeeld door 4 student(en)

 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA getuigschrift
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Leer alles over het verzorgen van paarden en pony’s

Dressuur, springen, in galop lopen of tochten door bossen en over stranden: paardrijden heeft verscheidene facetten. Maar wat heeft een paard eigenlijk nodig? Welke voeding is het beste? Leer alles wat je moet weten over paarden en pony's. Volg de cursus Paardenverzorging.


Of het nu gaat om dressuur, springen, mennen of buiten rijden: paardrijden begint bij de basis.

Vragen die aan bod komen zijn:

 • Wat is de juiste zithouding op een paard?
 • Hoe zadel je een paard op?
 • Hoe zadel je een paard af?

Hoe zie je of een paard gezond is? De cursus behandelt de meest voorkomende aandoeningen. Leer alles over inenten, ontwormen en hoefverzorging.

Hoe verzorg je paarden?

Wat eten paarden? Geef je een paard waarmee je af en toe recreatief door het bos rijdt hetzelfde eten als een professioneel renpaard?

Of het nu gaat om recreatief paardrijden, rijden in wedstrijdverband of om een andere tak van de sport: de cursus Paardenverzorging is geschikt voor elke paardenliefhebber.

Rassen en hun bijzonderheden

Leer over de verschillende rassen en hun eigenschappen. De cursus biedt een overzicht van de herkomst van paarden.

Hoe corrigeer je paarden? Hoe bouw je een band op met een paard? Wat doe je als je naar links wil en je paard naar rechts galoppeert? Hoe hou je een steigerend paard onder controle? Leer paardengedrag herkennen.

Wil je professioneel bezig zijn met paarden? Dat kan. In de cursus maak je kennis met verschillende paardenberoepen en krijg je een overzicht van mogelijke opleidingen en diploma’s.


Met gratis fotoboek

Van meer dan 450 bladzijden.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Paardenverzorging

Het paard door de eeuwen heen

In de cursus leer je eerst meer over de herkomst en het gebruik van paarden, de verschillende rassen en hun bijzonderheden. Om de lichaamsbouw, het gedrag en de kenmerken van de verschillende paardenrassen beter te begrijpen, is het van belang terug te gaan in de tijd en iets te leren over de geschiedenis van het paard. Tegenwoordig leven nog maar zeer weinig paarden in het wild of halfwild. De meeste paarden zijn gedomesticeerd. Dat betekent dat de dieren door verandering van eigenschappen aangepast zijn aan het leven met en gebruik door de mens. Wist je bijvoorbeeld dat de mens de eerste paarden al zo'n 6.000 jaar geleden gebruikte als lastdier? Tegenwoordig worden paarden ook veelvuldig gebruikt voor sporten en als hobby- of gezelschapsdieren.

Tegenwoordig kennen we een grote verscheidenheid aan typen paarden en rassen. Dit komt doordat mensen paarden gingen fokken voor allerlei doeleinden. Veel voorkomende rassen en de onderlinge verschillen in bouw en karakter komen uitgebreid aan bod. We gaan bovendien in op het gedrag van paarden. Je leert dit gedrag begrijpen en erop inspelen.


De beste zorg voor jouw paard of pony

Voor het verzorgen van paarden is het uiteraard van groot belang om te weten hoe het lichaam van een paard in elkaar zit en hoe het functioneert. Omdat het paard door de mens wordt gebruikt vanwege zijn bewegingsstelsel, is het heel belangrijk dat dit goed blijft functioneren. Maar ook de rest van het lichaam moet gezond zijn. Alleen zo kan een paard samen met zijn eigenaar of verzorger de gevraagde prestaties leveren. Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld de voeding en verschillende aspecten in de huisvesting die samenhangen met specifieke kenmerken van het paardenlichaam. Naast de verzorging van paarden bespreken we ook de meest voorkomende aandoeningen bij paarden en hun behandeling, maar besteden vooral ook aandacht aan de preventie ervan. Je leert bovendien alles over inenten, ontwormen en juiste hoefverzorging.


Beginselen van paardrijden

Verder in de cursus komt uiteraard ook het gebruik van het paard aan bod. Bijvoorbeeld het juiste harnachement. Dit is een ander woord voor het tuig van een paard (zoals het zadel, hoofdstel en mentuig). We behandelen de beginselen van paardrijden, zoals correcte zithouding, juiste uitrusting, buiten rijden, dressuur, springen en mennen.

Paarden zijn grote, edele dieren die we met zorg en respect dienen te behandelen. Daarom leer je ook over het veilig vervoeren van paarden en wat je moet doen als jouw paard moeilijk te laden is. Verder gaan de lessen over fokkerij, verzorging van merrie en veulen, het beleren van jonge paarden en het aankopen van een paard. Tot slot leer je verschillende paardenberoepen kennen en de vereiste opleidingen en diploma's.

REVIEWS

Reviews

5/5
Paardenverzorging

jet is super

5/5
Paardenverzorging

Alles is mooi onder verdeeld in hoofdstukken die echt belangrijk zijn. Mooie opbouw van de cursus en alles komt aan bod. Taken worden heel sne en correct verbeterd! Echt een top cursus!

4/5
Paardenverzorging

Goede cursus, aangenaam om te lezen. Minpuntje niet alles van het huiswerk is te vinden in de cursus, terwijl dit zo wel aangegeven staat. bij elke les nog opzoek werk op internet. Dit laat je dan weer verdiepen in de paardenverzorging. Leuke hobby cursus.

4/5
Paardenverzorging

Zelf ben ik heel tevreden met de cursus en de duidelijke uitleg over plaza. Toen ik de cursus aankocht was er een probleem met het inloggen, maar hoefde maar één telefoontje te plegen en na een dag was het keurig opgelost

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift

Aan het eind van je cursus Paardenverzorging kun je het NHA getuigschrift voor 29 euro aanvragen als je al je huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.


NHA kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Paardenverzorging in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de opleiding  Paardenverzorging, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.Vooropleiding

Voor de cursus Paardenverzorging heb je geen speciale vooropleiding nodig.

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 03 257 51 91 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Paardenverzorging
6x €46,50 of ineens €279,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
6x 46,50
of ineens €279,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Gratis tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Start direct met de cursus
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Wij helpen je graag verder!

5/5

jet is super

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!