Verzorgende  

Nú met GRATIS tablet
Verzorgende
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
12x
44,95

of 


€539,00
4.4/5

Beoordeeld door 14 student(en)

 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 12 maanden
ALGEMEEN

Opleiding Verzorgende: maak kennis met de zorg

Overweeg je een carrière in de zorgsector en wil je ontdekken welke richting het best bij je past? Of werk je al in de zorg, maar wil je eerder opgedane kennis opfrissen en uitbreiden? De opleiding Verzorgende van NHA legt een brede en stevige basis. Start vandaag nog met leren! 

Een verzorgende werkt bijvoorbeeld in de thuiszorg, de bejaardenzorg of de kraamzorg. Het is een veelzijdig en dankbaar beroep, waarbij je op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak zorg verleent.

Deze opleiding Verzorgende is bedoeld voor iedereen die zich wil oriënteren op een job in de zorg of die al werkzaam is in de zorg en eerder opgedane kennis wil opfrissen. 

Opleiding Verzorgende: draag zorg voor baby's en ouderen

In de opleiding Verzorgende leer je inspelen op de behoeftes en specifieke wensen van verschillende doelgroepen: baby's, kinderen, jongeren, ouderen, langdurig zieken of mensen met een handicap. Daarnaast leer je de basiskennis die voor alle disciplines in de zorg nodig is.

Volg een veelzijdige opleiding Verzorgende

Deze gevarieerde Verzorgende opleiding bestaat uit verschillende modules. Tijdens de opleiding leer je over onderwerpen zoals:

 • voeding en dieetleer;
 • het menselijk lichaam;
 • EHBO;
 • persoonsgerichte en lichamelijke zorg;
 • psychische en sociale zorg;
 • omgaan met collega's.

Je doorloopt de verschillende modules op je eigen tempo. De leerstof is zeer toegankelijk, afwisselend en afgestemd op de praktijk.

Maak een goede start in de zorgsector

Overweeg je om een opleiding Verzorgende te volgen, maar wil je eerst weten of een job in de zorgsector iets voor jou is? Dan is deze cursus van NHA de ideale manier om een weloverwogen keuze te maken. 

Heb je onze opleiding Verzorgende afgerond? Dan beschik je over een uitstekende basiskennis. Je hebt een goed inzicht in de verschillende disciplines binnen de zorg en hebt kunnen ontdekken welke richting het best bij je past. Zo kun jij een goede keuze maken en kiezen welke vervolgopleiding bij jou past. 

Werk je al in de zorg? Dan zul je dagelijks meerwaarde beleven aan de extra kennis die je in deze Verzorgende opleiding hebt verworven. Schrijf je nu in en start vandaag nog met leren!


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Verzorgende

In de opleiding Verzorgende wordt in verschillende modules aandacht besteed aan zowel de jongere als de oudere zorgvrager. Er wordt, waar relevant, een onderscheid gemaakt tussen kraamzorg, kinderzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg en residentiële zorg.

De opleiding Verzorgende is bedoeld voor mensen die een job in de zorg overwegen of die hun kennis willen opfrissen. 

Participatie aan de arbeidswereld (PAW)

In de eerste module wordt de "Plaats van de verzorgende" behandeld. Hierin leer je welke taken een verzorgende kan uitvoeren. Ook komt de plaats die je als verzorgende kunt bekleden in verschillende zorgsettings en binnen het zorgteam aan bod.

Er wordt stilgestaan bij de verschillende zorgvisies die een zorginstelling kan hanteren en bij de manier waarop je die toepast bij de zorg voor een zorgvrager.

Een volgende module behandelt "Administratie op het werk". Je verdiept je in solliciteren en administratieve verplichtingen (zoals arbeidscontract, loonbrief en belastingaangifte). Ook word je in deze module wegwijs gemaakt in verschillende bankzaken en het lezen en schrijven van formele brieven.

Huishoudkunde

Meer inzicht in huishoudkunde krijg je door de modules "Voeding en dieetleer" en "Zorg voor de leef- en woonsituatie". Het gedeelte over voeding gaat in op de samenstelling van gezonde maaltijden, het opstellen van een evenwichtig menu en het koken voor specifieke diëten.

We ontleden voedingsmiddelen en je leert de voedingswaarde van een volledige maaltijd te berekenen. Hierbij worden de meest voorkomende intoleranties voor klassieke diëten (zoals zoutarm, vetarm, diabetes) en eetgewoontes uit godsdienstige overtuiging (zoals islamitisch, joods) behandeld.

In de module "Zorg voor de leef- en woonsituatie" krijg je praktische richtlijnen aangereikt om de leefomgeving van de zorgvrager hygiënisch en aangenaam te houden of te maken. Hierbij wordt ingegaan op het bereiden van maaltijden volgens de hygiënenormen, het onderhoud van textiel, het poetsen en onderhouden van de woning en het garanderen van de veiligheid van de zorgvrager.

Verzorging

In het gedeelte Verzorging wordt onder andere aandacht besteed aan "Kennis van het menselijk lichaam". Hierbij wordt het lichaam stelsel per stelsel besproken, komen de meest voorkomende aandoeningen aan bod en worden relevante aandachtspunten voor de verzorgende benoemd.

In de module "Persoonsgerichte en lichamelijke zorg" leer je hoe je zorgt voor bijvoorbeeld slaap, eten, zintuigen, ademhaling en spijsvertering. Ook de principes van hygiëne en preventie komen hierbij aan bod.

In de module "EHBO" worden aandoeningen bij kinderen én volwassenen besproken. Je leert meer over kinderziektes, wondverzorging, zwachteltechnieken en geneesmiddelenleer.

Omgangskunde

Ten slotte wordt er in de opleiding Verzorgende dieper ingegaan op een essentieel onderdeel van het vak Verzorgende, namelijk omgangskunde. De module "Ontwikkeling van de zorgvrager" biedt inzicht in ontwikkelingspsychologie; hierin worden verschillende levensfases van de mens besproken.

In de module 'Psychische en sociale zorg' komen situaties aan bod waarin de ontwikkeling wordt verstoord door bijvoorbeeld een handicap, een psychisch ziektebeeld (zoals anorexia of gedragsstoornissen) of door externe factoren (zoals mishandeling).

De module "Zorg voor jezelf" beantwoordt de vraag hoe je jezelf als verzorgende beschermt tegen mogelijke negatieve invloeden uit jouw werkomgeving. Je leert omgaan met verlies en rouw, inspelen op stress en gepast reageren op ongewenste intimiteiten.

In de module "Omgaan met collega's" leer je op welke manier je de samenwerking met jouw collega's op de werkvloer optimaliseert. Dit gebeurt vanuit de basis van elke samenwerking: communicatie, actief luisteren en feedback geven. Je leert samenwerken in een groep en maakt kennis met verschillende vergadertechnieken en met conflicthantering. Tot slot wordt er ingegaan op jouw eigen positie binnen de groep, met een focus op assertiviteit en zelfkennis.

In de module "Kwaliteitszorg" wordt kwaliteitsbewaking en -verbetering behandeld. Je leert hierbij werken met een kwaliteitshandboek, jezelf en anderen evalueren en klachten behandelen. Als laatste komt het onderwerp deontologie aan bod, waarin beroepsgeheim, privacy en informatieplicht worden behandeld.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Verzorgende, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

6/10
Verzorgende

Voor mij is het een opfrissen. Huiswerk ingestuurd en vond ze redelijk streng. Punten waren wel goed, maar moet er meer voor opzoeken terwijl het voor een opfrissing is.

8/10
Verzorgende

De cursus verzorgende ervaar ik als zeer leerrijk. De praktische tips om deze functie te bekleden wordt aangereikt.

10/10
Verzorgende

Overzichtelijk. Goede feedback van de docenten. Je kan met al je vragen en opmerkingen contact opnemen en je krijgt onmiddellijk antwoord. Ook de huistaken worden direct verbetert

8/10
Verzorgende

De cursus is zeer duidelijk en overzichtelijk opgesteld. Het is gemakkelijk om de informatie te vinden en te begrijpen. De bijgevoegde vragen helpen om de leerstof te verwerken. Een tip zou zijn om het mogelijk te maken de vragen te kunnen copiëren zodat je deze niet hoeft over te typen om het huiswerk te maken. Het zou ook leuk zijn als er bijeenkomsten worden georganiseerd om medestudenten en docent te ontmoeten.

DIPLOMA

Diploma Verzorgende

Bij NHA rond jij de cursus Verzorgende af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Je kunt deze opleiding afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Met dit diploma toon je aan dat jouw kennis up-to-date is als je al werkzaam bent binnen de zorg. Oriënteer jij je op een job in de zorg? Dan levert het diploma je zeker voordeel op bij een vervolgopleiding.

Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de voorziene tijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.

Als je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, kun je je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingediend en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaves opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing op tussentijds geannuleerde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingediend en na de startdatum aantoonbaar twee keer aan hetzelfde theoretisch examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de leerstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiervoor wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na de inschrijvingsdatum.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Verzorgende in één pakket thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Verzorgende, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en voor eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Verzorgende duurt 12 maanden aan een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dat verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Verzorgende
12x €44,95 of €539,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 44,95
of €539,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Overzichtelijk. Goede feedback van de docenten. Je kan met al je vragen en opmerkingen contact opnemen en je krijgt onmiddellijk antwoord. Ook de huistaken worden direct verbetert

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!