Nog geen favorieten. Voeg opleidingen toe.

03 / 257 51 91
24 uur/dag bereikbaar Bel mij
Gratis brochure

Verzorgende  

nu: met gratis tablet
Verzorgende
Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
12x
41,60
of ineens
€499,00
 • Recht op 5 jaar persoonlijke studiebegeleiding
ALGEMEEN

Start je loopbaan in de zorg met de opleiding Verzorgende

Overweeg je een carrière in de zorgsector en wil je ontdekken welke richting het best bij je past? Of werk je al in de zorg, maar wil je eerder opgedane kennis opfrissen en uitbreiden? De cursus Verzorgende legt een brede en stevige basis.

Een verzorgende werkt bijvoorbeeld in de thuiszorg, de bejaardenzorg of de kraamzorg. Het is een veelzijdig en dankbaar beroep, waarbij je op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak zorg verleent.

Van baby's tot ouderen

In de opleiding Verzorgende leer je inspelen op de behoeften en specifieke wensen van je doelgroep: baby's, kinderen, jongeren, ouderen, langdurig zieken of gehandicapten. Daarnaast leer je de basiskennis die voor alle disciplines in de zorg nodig is.

Veelzijdige opleiding

De gevarieerde cursus bestaat uit verschillende modules. Je vergaart kennis over onder meer:

 • voeding en dieetleer;
 • het menselijk lichaam;
 • EHBO;
 • persoonsgerichte en lichamelijke zorg;
 • psychische en sociale zorg;
 • omgaan met collega's.

Je doorloopt de verschillende modules in je eigen tempo. De lesstof is zeer toegankelijk, afwisselend en afgestemd op de praktijk.

Goede start

Overweeg je een opleiding tot verzorger te volgen, maar wil je eerst weten of een job in de zorgsector iets voor jou is? Dan is de cursus de ideale manier om een weloverwogen keuze te maken. 

Wanneer je de cursus Verzorgende hebt afgerond, beschik je over een goede basiskennis. Je hebt een goed inzicht in de verschillende disciplines en hebt kunnen ontdekken welke richting het best bij je past.

Werk je al in de zorg? Dan zul je dagelijks meerwaarde beleven aan de extra kennis die je middels deze opleiding verwerft.

PROGRAMMA

Studieprogramma Verzorgende

In de opleiding verzorgende wordt in verschillende modules aandacht besteed aan zowel de jongere als de oudere zorgvrager. Waar relevant wordt een onderscheid gemaakt tussen kraamzorg, kinderzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg en residentiële zorg.

Participatie aan de arbeidswereld (PAW)

In de eerste module wordt de "Plaats van de verzorgende" behandeld. Hierin leer je welke taken een verzorgende kan uitvoeren. Ook komt de plaats die je als verzorgende kunt bekleden in de verschillende zorgsettings en binnen een team aan bod. Er wordt stilgestaan bij de verschillende zorgvisies die een zorginstelling kan hanteren en op welke manier je deze kunt toepassen bij de zorg voor een zorgvrager.

Een volgende module behandelt "Administratie op het werk". Je ontvangt aanvullende informatie over solliciteren en administratieve verplichtingen (zoals arbeidscontract, loonbrief en belastingaangifte). Daarnaast wordt je in deze module wegwijs gemaakt in diverse bankzaken en het lezen en schrijven van formele brieven.

Huishoudkunde

Meer inzicht in huishoudkunde krijg je door de modules "Voeding en dieetleer" en "Zorg voor de leef- en woonsituatie". Het gedeelte over voeding gaat in op de samenstelling van gezonde maaltijden, het opstellen van een evenwichtig menu en het koken voor specifieke diëten. Daarnaast ontleden we voedingsmiddelen en leer je de voedingswaarde van een volledige maaltijd te berekenen. Hierbij worden de meest voorkomende intoleranties voor klassieke diëten (zoals zoutarm, vetarm, diabetes) alsook eetgewoontes uit godsdienstige overtuiging (zoals islamitisch, joods) behandeld.

In de module "Zorg voor de leef- en woonsituatie" worden praktische richtlijnen aangereikt om de leefomgeving van de zorgvrager hygiënisch en aangenaam te houden of te maken. Hierbij wordt ingegaan op het bereiden van maaltijden met inachtneming van hygiënenormen, het onderhoud van textiel, schoonmaakonderhoud van de woning en het garanderen van de veiligheid van de zorgvrager.

Verzorging

In het gedeelte verzorging wordt onder andere aandacht geschonken aan "Kennis van het menselijk lichaam". Hierbij wordt het lichaam stelsel voor stelsel besproken, komen de meest voorkomende aandoeningen aan bod en worden relevante verzorgende aandachtspunten benoemd.

In de module "Persoonsgerichte en lichamelijke zorg" leer je op welke wijze je zorg kunt dragen voor bijvoorbeeld slaap, eten, zintuigen, ademhaling en spijsvertering. Hieraan gerelateerd komen ook de principes van hygiëne en preventie aan bod. In de module "EHBO" worden aandoeningen bij zowel kinderen als volwassenen besproken. Er wordt ingegaan op kinderziekten, wondverzorging, zwachteltechnieken en geneesmiddelenleer.

Omgangskunde

Tenslotte wordt er dieper ingegaan op een essentieel onderdeel van het vak Verzorgende, namelijk omgangskunde. De module "Ontwikkeling van de zorgvrager" biedt inzicht in ontwikkelingspsychologie; hierin worden verschillende levensfasen van de mens besproken. In de module 'Psychische en sociale zorg' wordt aandacht geschonken aan situaties waarin de ontwikkeling wordt verstoord door bijvoorbeeld een handicap, een psychisch ziektebeeld (zoals anorexia, gedragsstoornissen) of door externe factoren (zoals mishandeling).

De module "Zorg voor jezelf" beantwoordt de vraag hoe je als verzorgende jezelf kunt beschermen tegen mogelijke negatieve invloeden in jouw werkomgeving. Je leert onder andere omgaan met verlies en rouw, inspelen op stress en gepast reageren op ongewenste intimiteiten.

In de module "Omgaan met collega's" leer je op welke manier je de samenwerking met jouw collega's op de werkvloer kunt optimaliseren. Hierbij wordt vertrokken vanuit de basis van elke samenwerking: communicatie, actief luisteren en feedback geven. Je leert samenwerken in een groep en maakt kennis met verschillende vergadertechnieken en conflicthantering. Tot slot wordt ingegaan op jouw eigen positie binnen de groep met een focus op assertiviteit en zelfkennis.

In de module "Kwaliteitszorg", wordt kwaliteitsbewaking en -verbetering behandeld. Je leert hierbij werken met een kwaliteitshandboek, jezelf en anderen evalueren en klachten behandelen. Het sluitstuk van deze module is deontologie, waarin beroepsgeheim, privacy en informatieplicht worden behandeld.

DIPLOMA

Diploma Verzorgende

Bij NHA rond jij de cursus Verzorgende af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Het gemak van digitaal examen doen

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Elke maand kun je digitaal examen doen op onze locatie in Antwerpen. Je kunt dus meteen het examen maken, als je de lesstof hebt afgerond.

Jouw voordelen:

 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt elke maand examen afleggen;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.

Aanmelding
Aanmelden voor het examen gaat heel eenvoudig via jouw digitale leeromgeving Plaza. Het examengeld bedraagt € 125,-. 
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je

Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Verzorgende in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (per post of via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 5 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Verzorgende, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen.

STUDIEDUUR

Studieduur

12 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

De Vlaamse overheid betaalt 30% of 40% van het lesgeld, als jouw werkgever voor jou betaalt.

KMO LogoNHA is geregistreerd voor de Vlaamse overheid betreffende de KMO-portefeuille.  

De overheid vergoedt middels de kmo-portefeuille soms 30% tot 40% (afhankelijk van de grootte van de onderneming) van het lesgeld aan jouw werkgever.

Vragen?

Bel ons: 03/2575191 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Verzorgende
12x €41,60 €499,00
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
Met hulp
12x 41,60
€499,00
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
Gratis 9 inch tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Start direct met de cursus
Wij helpen je graag verder!
Stuur een mail
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!