Verzorgende  

Nú: met GRATIS tablet
Verzorgende
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
12x
43,25

of 


€519,00
4.5/5

Beoordeeld door 12 student(en)

 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 12 maanden
ALGEMEEN

Maak kennis met de zorg in de opleiding Verzorgende

Overweeg je een carrière in de zorgsector en wil je ontdekken welke richting het best bij je past? Of werk je al in de zorg, maar wil je eerder opgedane kennis opfrissen en uitbreiden? De cursus Verzorgende legt een brede en stevige basis.

Een verzorgende werkt bijvoorbeeld in de thuiszorg, de bejaardenzorg of de kraamzorg. Het is een veelzijdig en dankbaar beroep, waarbij je op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak zorg verleent.

Deze opleiding Verzorgende is bedoeld voor iedereen die zich wil oriënteren op een beroep in de zorg of die al werkzaam is in de zorg en zijn eerder opgedane kennis wil opfrissen. 

Van baby's tot ouderen

In de opleiding Verzorgende leer je inspelen op de behoeften en specifieke wensen van je doelgroep: baby's, kinderen, jongeren, ouderen, langdurig zieken of gehandicapten. Daarnaast leer je de basiskennis die voor alle disciplines in de zorg nodig is.

Veelzijdige opleiding Verzorgende

De gevarieerde cursus bestaat uit verschillende modules. Je vergaart kennis over onder meer:

 • voeding en dieetleer;
 • het menselijk lichaam;
 • EHBO;
 • persoonsgerichte en lichamelijke zorg;
 • psychische en sociale zorg;
 • omgaan met collega's.

Je doorloopt de verschillende modules in je eigen tempo. De lesstof is zeer toegankelijk, afwisselend en afgestemd op de praktijk.

Maak een goede start in de zorgsector

Overweeg je een opleiding tot verzorger te volgen, maar wil je eerst weten of een job in de zorgsector iets voor jou is? Dan is de cursus de ideale manier om een weloverwogen keuze te maken. 

Wanneer je de cursus Verzorgende hebt afgerond, beschik je over een goede basiskennis. Je hebt een goed inzicht in de verschillende disciplines binnen de zorg en hebt kunnen ontdekken welke richting het best bij je past. Zo kun jij een goede keuze maken welke vervolgopleiding bij jou past. 

Werk je al in de zorg? Dan zul je dagelijks meerwaarde beleven aan de extra kennis die je middels deze opleiding verwerft.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Verzorgende

In de opleiding Verzorgende wordt in verschillende modules aandacht besteed aan zowel de jongere als de oudere zorgvrager. Waar relevant wordt een onderscheid gemaakt tussen kraamzorg, kinderzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg en residentiële zorg.

De opleiding Verzorgende is bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op een beroep binnen de zorg of die hun kennis willen opfrissen. 

Participatie aan de arbeidswereld (PAW)

In de eerste module wordt de "Plaats van de verzorgende" behandeld. Hierin leer je welke taken een verzorgende kan uitvoeren. Ook komt de plaats die je als verzorgende kunt bekleden in de verschillende zorgsettings en binnen een team aan bod.

Er wordt stilgestaan bij de verschillende zorgvisies die een zorginstelling kan hanteren en op welke manier je deze kunt toepassen bij de zorg voor een zorgvrager.

Een volgende module behandelt "Administratie op het werk". Je ontvangt aanvullende informatie over solliciteren en administratieve verplichtingen (zoals arbeidscontract, loonbrief en belastingaangifte). Daarnaast wordt je in deze module wegwijs gemaakt in diverse bankzaken en het lezen en schrijven van formele brieven.

Huishoudkunde

Meer inzicht in huishoudkunde krijg je door de modules "Voeding en dieetleer" en "Zorg voor de leef- en woonsituatie". Het gedeelte over voeding gaat in op de samenstelling van gezonde maaltijden, het opstellen van een evenwichtig menu en het koken voor specifieke diëten.

Daarnaast ontleden we voedingsmiddelen en leer je de voedingswaarde van een volledige maaltijd te berekenen. Hierbij worden de meest voorkomende intoleranties voor klassieke diëten (zoals zoutarm, vetarm, diabetes) alsook eetgewoontes uit godsdienstige overtuiging (zoals islamitisch, joods) behandeld.

In de module "Zorg voor de leef- en woonsituatie" worden praktische richtlijnen aangereikt om de leefomgeving van de zorgvrager hygiënisch en aangenaam te houden of te maken. Hierbij wordt ingegaan op het bereiden van maaltijden met inachtneming van hygiënenormen, het onderhoud van textiel, schoonmaakonderhoud van de woning en het garanderen van de veiligheid van de zorgvrager.

Verzorging

In het gedeelte verzorging wordt onder andere aandacht geschonken aan "Kennis van het menselijk lichaam". Hierbij wordt het lichaam stelsel voor stelsel besproken, komen de meest voorkomende aandoeningen aan bod en worden relevante verzorgende aandachtspunten benoemd.

In de module "Persoonsgerichte en lichamelijke zorg" leer je op welke wijze je zorg kunt dragen voor bijvoorbeeld slaap, eten, zintuigen, ademhaling en spijsvertering. Hieraan gerelateerd komen ook de principes van hygiëne en preventie aan bod.

In de module "EHBO" worden aandoeningen bij zowel kinderen als volwassenen besproken. Er wordt ingegaan op kinderziekten, wondverzorging, zwachteltechnieken en geneesmiddelenleer.

Omgangskunde

Tenslotte wordt er dieper ingegaan op een essentieel onderdeel van het vak Verzorgende, namelijk omgangskunde. De module "Ontwikkeling van de zorgvrager" biedt inzicht in ontwikkelingspsychologie; hierin worden verschillende levensfasen van de mens besproken.

In de module 'Psychische en sociale zorg' wordt aandacht geschonken aan situaties waarin de ontwikkeling wordt verstoord door bijvoorbeeld een handicap, een psychisch ziektebeeld (zoals anorexia, gedragsstoornissen) of door externe factoren (zoals mishandeling).

De module "Zorg voor jezelf" beantwoordt de vraag hoe je als verzorgende jezelf kunt beschermen tegen mogelijke negatieve invloeden in jouw werkomgeving. Je leert onder andere omgaan met verlies en rouw, inspelen op stress en gepast reageren op ongewenste intimiteiten.

In de module "Omgaan met collega's" leer je op welke manier je de samenwerking met jouw collega's op de werkvloer kunt optimaliseren. Hierbij wordt vertrokken vanuit de basis van elke samenwerking: communicatie, actief luisteren en feedback geven. Je leert samenwerken in een groep en maakt kennis met verschillende vergadertechnieken en conflicthantering. Tot slot wordt ingegaan op jouw eigen positie binnen de groep met een focus op assertiviteit en zelfkennis.

In de module "Kwaliteitszorg", wordt kwaliteitsbewaking en -verbetering behandeld. Je leert hierbij werken met een kwaliteitshandboek, jezelf en anderen evalueren en klachten behandelen. Het sluitstuk van deze module is deontologie, waarin beroepsgeheim, privacy en informatieplicht worden behandeld.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Verzorgende, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

5/5
Verzorgende

Overzichtelijk. Goede feedback van de docenten. Je kan met al je vragen en opmerkingen contact opnemen en je krijgt onmiddellijk antwoord. Ook de huistaken worden direct verbetert

4/5
Verzorgende

De cursus is zeer duidelijk en overzichtelijk opgesteld. Het is gemakkelijk om de informatie te vinden en te begrijpen. De bijgevoegde vragen helpen om de leerstof te verwerken. Een tip zou zijn om het mogelijk te maken de vragen te kunnen copiëren zodat je deze niet hoeft over te typen om het huiswerk te maken. Het zou ook leuk zijn als er bijeenkomsten worden georganiseerd om medestudenten en docent te ontmoeten.

5/5
Verzorgende

Vind alles heel goed en ook de feedback van de docenten

4/5
Verzorgende

Vind het soms wat teveel in details gaan bv kennis van het lichaam, en niet altijd duidelijk geschreven. Nadeel van de online cursus, kan geen copy paste gemaakt worden bv bij de huiswerk taken, alles moet manueel overgenomen worden, bv bij teksten is dit wel tijdrovend.

DIPLOMA

Diploma Verzorgende

Bij NHA rond jij de cursus Verzorgende af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Deze opleiding kun je afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Met dit diploma toon je aan dat jouw kennis up-to-date is als je al werkzaam bent binnen de zorg. Orienteer jij je op een beroep in de zorg? Dan levert het diploma je zeker voordeel op bij een vervolgopleiding.


Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de examentijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.
Indien je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, dan kun jij je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je die niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaven opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing voor tussentijds opgezegde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.


NHA kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Verzorgende in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Verzorgende, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Verzorgende duurt 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 03/2575191 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Verzorgende
12x €43,25 of €519,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 43,25
of €519,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis headphone of tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Wij helpen je graag verder!

5/5

Overzichtelijk. Goede feedback van de docenten. Je kan met al je vragen en opmerkingen contact opnemen en je krijgt onmiddellijk antwoord. Ook de huistaken worden direct verbetert

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!