Speltherapie  

Nú: met GRATIS tablet
Speltherapie
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
6x
83,20

of 


€499,00
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Stimuleer de emotionele ontwikkeling van kinderen met de Speltherapie opleiding

Praten over je emoties is voor veel mensen heel moeilijk. Voor volwassenen, maar zeker voor kinderen. Speltherapie is speciaal ontwikkeld om kinderen hierbij te helpen. Kinderen verwerken namelijk via spel wat hen vanbinnen bezighoudt. Start jij ook met de Speltherapie opleiding van NHA? Dan kun jij kinderen helpen uiting te geven aan hun gevoelens!

Spelen in belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van kinderen. In het spel komen zowel plezierige als nare aspecten voorbij. Kinderen creëren een eigen wereld en geven er een eigen betekenis aan. Op die manier verwerken zij gebeurtenissen uit hun dagelijkse leven wanneer ze er niet over kunnen of durven praten. Met de opleiding Speltherapie leer jij het spel van een kind te analyseren en begrijpen.

 

Ontdek de vele mogelijkheden die de opleiding Speltherapie biedt 

De Speltherapie opleiding kan ingezet worden in zowel zakelijke als privésferen. Ben jij werkzaam als leerkracht of kindercoach? Als Psycholoog of pedagogisch medewerker? Of heb je een andere baan waarbij je veel met kinderen bezig bent? Dan is de informatie uit de opleiding Speltherapie een geschikte aanvulling. Doordat je hun gedrag beter kunt analyseren en begrijpen kun je de steun en begeleiding bieden die een kind nodig heeft. Dat maakt het werk voor jou niet alleen makkelijker maar je vervult er ook je functie beter mee.

Maar ook in thuissituaties kan de informatie uit deze Speltherapie opleiding perfect worden gezet. Door inzicht te krijgen in de emoties, gedachtes en verlangens van jouw kind of kleinkind kun je de opvoeding van het kind positief beïnvloeden.

De opleiding is laagdrempelig en begint bij de absolute basis. Iedereen die interesse heeft in Speltherapie kan de cursus volgen.

 

Leer kinderen beter te begrijpen door middel van spel

Spelen in enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het bevordert de motoriek, taal, denken en de sociale omgang. Maar vooral ook voor de emotionele ontwikkeling is spel van groot belang. Het zorgt er namelijk voor dat kinderen op hun eigen (veilige) manier kunnen communiceren met de buitenwereld. Met deze opleiding Speltherapie leer jij de speeltaal van kinderen begrijpen, zodat je het kind zelf leert begrijpen.

Tijdens de Speltherapie opleiding maak jij kennis met deze speciale therapievorm. Daarvoor ga je eerst dieper in op de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Zo leer je meer over het zelfbeeld dat mensen creëren en onderwerpen als rouw(verwerking) en emotieregulatie. Vervolgens ga je aan de slag met de verschillende werkvormen. Denk hierbij maar aan spelbeelden, verhalen, poppen, tekeningen en zelfs Sensopathisch spel. Door je te verdiepen in al deze vormen van spel, wordt het makkelijk om het spelgedrag van een kind te analyseren en onder woorden te brengen.

 

Spelgedrag sturen met een Speltherapie opleiding

Wanneer je weet waarom een kind iets doet, kun je doelgericht het spelgedrag gaan sturen door invloed uit te oefenen op het spel. Jouw input helpt het kind tot inzichten te komen en zijn emoties en gevoelens te verwerken. Kortom, in de Speltherapie opleiding leer je hoe je de ontwikkeling van het kind stimuleert en helpt bij het verwerken van traumatische ervaring.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Speltherapie

In de Speltherapie opleiding worden de onderstaande onderwerpen behandeld;

 

 • Spelontwikkeling
  Ontdek alles over het spel van kinderen. Je leert tijdens de eerste lessen van deze Speltherapie opleiding hoe je je als speltherapeut kunt aansluiten op de belevingswereld van het kind.

 

 • Therapeutische houding
  Welk spel het kind ook speelt tijdens een sessie, één factor is altijd aanwezig. En dat is de therapeutische relatie tussen speltherapeut en kind. Dit is een centrale rol die altijd van invloed is.

 

 • Diverse werkvormen
  In meerdere lessen ga je tijdens de Speltherapie opleiding dieper in op de verschillende werkvormen die er zijn. Denk hierbij aan spelbeelden, poppen, tekeningen analyseren, verhalen en sensopathisch spel.

 

 • Inrichting spelkamer
  De spelkamer is een belangrijke plek. Kinderen koppelen deze omgeving aan het beeld dat ze van de therapie maken. Het dient een plek te zijn waar ze zich welkom en veilig voelen. Daarom is het ontzettend belangrijk aandacht te schenken aan een mooie, maar tevens functionele spelkamer.

 

 • Het speltherapeutische proces
  Speltherapie is een behandeling die uit verschillende fases bestaat. Grofweg zijn er drie fases te onderscheiden, zoals je zult leren tijdens deze les van de opleiding Speltherapie. Jij leert hoe je het beste het kind kunt begeleiden tijdens ieder proces onderweg. Maar ook hoe je op de juiste manier om kunt gaan bij weerstand van het kind.

 

 • Het systeem van het kind
  Je gaat leren breder te kijken naar context van het kind en het gezin waaruit het komt. Daarnaast leer je hoe je gesprekken met ouders voert en met hen te kijken naar stappen die gezet kunnen worden om het gezin en/of het kind verder te helpen. Een belangrijk onderdeel daarom wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed in deze Speltherapie opleiding.

 

 • Kenmerken van doelgroepen
  Ieder mens is uniek. Denken in kenmerken van doelgroepen is daarmee iets om voorzichtig mee te zijn. Dat leer je onder andere in deze les van de opleiding Speltherapie. Er wordt gekeken naar verschillende doelgroepen zoals mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een autismespectrumstoornis, mensen met ADHD en vluchtelingenkinderen. Wat zijn de aandachtspunten tijdens het werken met deze doelgroepen.

 

 • Psycho-educatie
  Ontdek wat psycho-educatie precies inhoudt en hoe je dit op de juiste manier kunt inzetten tijdens speltherapie.

 

 • Verschillende thema's o.a, vechtscheidingen, zelfbeeld en rouw
  De laatste lessen van deze Speltherapie opleiding gaan over verschillende thema’s waar een kind mee kan worstelen. Een vechtscheiding bijvoorbeeld. Een laag zelfbeeld of rouw. Hoe kun je het kind hierbij het beste begeleiden middels speltherapie?
DIPLOMA

Diploma

Bij NHA rond jij de cursus Speltherapie af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Deze opleiding kun je afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.


Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de examentijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden. 
Indien je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, dan kun jij je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).


Examengarantie

Wanneer je die niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaven opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing voor tussentijds opgezegde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Speltherapie in één pakket bij jou thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de opleiding Speltherapie, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Speltherapie duurt 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

 

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Speltherapie
6x €83,20 of €499,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
6x 83,20
of €499,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!