Nog geen favorieten. Voeg opleidingen toe.

03 / 257 51 91
24 uur/dag bereikbaar voor studieadvies Bel mij
Gratis brochure

Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang
Gratis proefles
Inschrijven
9x
44,40
of ineens
€399,00
ALGEMEEN

Professioneel kinderen verzorgen? Volg de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

Werk je in de buitenschoolse kinderopvang en wil je je meer verdiepen in je vak? Of wil je graag in deze sector werken? Met de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang leg je een goede basis.

Een begeleider in de buitenschoolse opvang houdt zich bezig met de dagelijkse opvang, verzorging en begeleiding van kinderen. In een ongedwongen, huiselijke sfeer doe je spelletjes, stimuleer je de ontwikkeling van kinderen en organiseer je creatieve activiteiten.

Gedragsproblemen herkennen

In de cursus doe je de nodige kennis en vaardigheden op zodat je professionele opvang kan aanbieden. Je leert hoe kinderen zich geestelijk en lichamelijk ontwikkelen en welke problemen zich daarbij kunnen voordoen. Je ontdekt hoe gedragsproblemen ontstaan en hoe je daarmee kunt omgaan.

Een veilige omgeving is in de kinderopvang van groot belang. In de cursus leer je waar je op moet letten. Gaat er toch iets mis, dan heb je voldoende kennis en vaardigheden om hulp te bieden.

Conflicten hanteren

In de kinderopvang staat het kind natuurlijk centraal. Je hebt ook contact met collega's en ouders waar in de cursus voldoende aandacht aan wordt besteed. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ouders die het lastig vinden om afscheid te nemen van hun kind? Hoe werk je samen en hoe ga je om met klachten en conflicten?

Gevarieerde opleiding

De cursus Kinderopvang bestaat uit negen modules:

 • het werkveld,
 • ontwikkelingspsychologie,
 • behoeften van het kind,
 • mogelijke problemen bij kinderen,
 • veiligheid en EHBO,
 • omgaan met ouders,
 • omgaan met collega's,
 • zorg voor jezelf,
 • kwaliteitszorg.

Na de opleiding Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang ben je goed voorbereid op een job in de kinderopvang. Ben je al actief in de sector, dan heb je nog meer kennis en vaardigheden om de kinderen waarmee je werkt professioneel en vakkundig te verzorgen.

PROGRAMMA

Studieprogramma Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

De cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang bestaat uit negen modules die alle mogelijke disciplines van het vak behandelen. 

In de module 'het werkveld' loodsen we jou in de eerste les door het Vlaamse opvanglandschap in al zijn diversiteit. In de volgende lessen gaan we echter ook in op verschillende aspecten van werken. 

De module 'ontwikkelingspsychologie' neem je mee doorheen de ontplooiing van het kind en de theorieën die daar rond werden ontwikkeld. 

Om een kind goed te ondersteunen in zijn lichamelijke en geestelijke groei, kijken we in de module 'noden van het kind' naar de fysieke en psychische noden van mensen en van kinderen in het bijzonder. Helaas verloopt niet bij elk kind de ontwikkeling even vlot. Daarom gaan we in de module 'mogelijke problemen bij kinderen' in op allerlei mogelijke oorzaken van afwijkende ontwikkeling. We bekijken wat gedragsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en hoe we ermee kunnen omgaan, maar besteden ook aandacht aan factoren die de normale ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Uiteraard gaan we ook ernstige bedreigingen van de ontwikkeling, zoals mishandeling niet uit de weg.

Omdat de eerste nood van elk kind veiligheid is, gaan we in de module 'veiligheid en EHBO' in op diverse aspecten van veiligheid. We denken dan aan een veilige leef- en speelomgeving, veilig voedsel, maar ook goede regels en een vaste structuur om het kind een gevoel van geborgenheid te bieden.

Dat kinderen centraal staan in het werkveld is boven elke twijfel verheven. Toch zal elke begeleider ook te maken krijgen met ouders. Daarom gaan we in de module 'omgaan met ouders' in op heel voor de hand liggende contacten, zoals de breng- en haalmomenten, maar ook de moeilijkere formele contacten.

De meeste begeleiders werken ook frequent samen met één of meerdere collega's. In de module 'omgaan met collega's' besteden we aandacht aan thema's als samenwerken, vergaderen, omgaan met conflicten en het geven en krijgen van feedback. Een goede samenwerking komt immers alle betrokkenen ten goede.

In dit hele netwerk van actoren ben jij als begeleider een heel belangrijk knooppunt. In de module 'zorg voor jezelf' zetten we dan ook de begeleider zelf centraal. We reiken je een aantal inzichten aan over jouw zelfbeeld en pistes om jezelf permanent te verbeteren via zelfreflectie. Voor eventuele moeilijke contacten met andere actoren vind je in deze module ook informatie over assertief reageren en omgaan met ongewenste intimiteiten op het werk.

We besluiten de cursus met een module 'kwaliteitszorg'. We bestuderen in deze module verschillende aspecten van het kwaliteitsbeleid en manieren om dat om te zetten in de praktijk.

DIPLOMA

Diploma Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

Je kunt examen doen voor het NHA instituutsdiploma.

Een Getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk ingezonden hebt en gemiddeld voldoende scoorde (5,5 of hoger).

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo

Je ontvangt de complete cursus in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Hierdoor kun je altijd jouw eigen tempo bepalen. Je bepaalt dus zelf waar, wanneer en hoe je studeert. Zo is de studie perfect te combineren met een drukke baan en met jouw hobby's. En starten met een studie kan op elke dag van het jaar!

Persoonlijke begeleiding via internet

Met de persoonlijke begeleiding van een deskundige docent sta je er nooit alleen voor. Je kunt de huiswerkopgaven aan het eind van iedere les, voorzien van eventuele vragen, per post of via internet naar jouw eigen privédocent sturen. Deze kijkt de opgaven na en voorziet ze van uitleg, tips, aanwijzingen en een cijfer. De docent is jouw steun en toeverlaat die jou optimaal begeleidt. Je mag bij alle NHA-opleidingen tot 5 jaar lang gebruik maken van deze studiebegeleiding. Deze service is uniek in België!

Cursusleiding

Wanneer je start met deze beroepsopleiding, stelt jouw persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je direct in contact met studiegenoten die dezelfde beroepsopleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

STUDIEDUUR

Studieduur

9 maanden bij een normaal studietempo. Liever sneller of langzamer? Je bepaalt jouw eigen tempo. Je kunt elke dag van het jaar starten met deze thuisstudie.


Studietijd

Per week moet je rekenen op 4 uur.

Vooropleiding

Voor deze beroepscursus is geen specifieke vooropleiding vereist.


Leerboeken

Voor deze cursus heb je geen extra leerboeken nodig. NHA heeft alle van belang zijnde stof in de lessen opgenomen. Zo hou je overzicht en bespaar je geld.


Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

De Vlaamse overheid betaalt 30% of 40% van het lesgeld, als jouw werkgever voor jou betaalt.

NHA is erkend voor de Vlaamse overheid betreffende de KMO-portefeuille.  

De overheid vergoedt middels de kmo-portefeuille soms 30% tot 40% (afhankelijk van de grootte van de onderneming) van het lesgeld aan jouw werkgever.

Vragen?

Bel ons: 03/2575191 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang
9x €44,40 of ineens €399,00
Inschrijven
Met hulp
9x 44,40
of ineens €399,00
Inschrijven
Gratis 9 inch tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!