Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang  

Nú: met GRATIS tablet
Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
9x
48,80

of 


€439,00
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Professioneel kinderen verzorgen? Volg de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

Werk je in de buitenschoolse kinderopvang en wil je je meer verdiepen in je vak? Of wil je graag in deze sector werken? Met de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang leg je een goede basis.

Een begeleider in de buitenschoolse opvang houdt zich bezig met de dagelijkse opvang, verzorging en begeleiding van kinderen. In een ongedwongen, huiselijke sfeer doe je spelletjes, stimuleer je de ontwikkeling van kinderen en organiseer je creatieve activiteiten.

Gedragsproblemen herkennen

In de cursus doe je de nodige kennis en vaardigheden op zodat je professionele opvang kan aanbieden. Je leert hoe kinderen zich geestelijk en lichamelijk ontwikkelen en welke problemen zich daarbij kunnen voordoen. Je ontdekt hoe gedragsproblemen ontstaan en hoe je daarmee kunt omgaan.

Een veilige omgeving is in de kinderopvang van groot belang. In de cursus leer je waar je op moet letten. Gaat er toch iets mis, dan heb je voldoende kennis en vaardigheden om hulp te bieden.

Conflicten hanteren

In de kinderopvang staat het kind natuurlijk centraal. Je hebt ook contact met collega's en ouders waar in de cursus voldoende aandacht aan wordt besteed. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ouders die het lastig vinden om afscheid te nemen van hun kind? Hoe werk je samen en hoe ga je om met klachten en conflicten?

Gevarieerde opleiding

De cursus Kinderopvang bestaat uit negen modules:

 • het werkveld;
 • ontwikkelingspsychologie;
 • behoeften van het kind;
 • mogelijke problemen bij kinderen;
 • veiligheid en EHBO;
 • omgaan met ouders;
 • omgaan met collega's;
 • zorg voor jezelf;
 • kwaliteitszorg.

Kennis opfrissen

De cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang is zeer geschikt als je actief bent in deze sector en je kennis wilt opfrissen of uitbreiden.

Overweeg je een opleiding in de kinderopvang, maar wil je eerst weten of een job in deze sector iets voor jou is? Dan is deze opleiding ideaal.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

De cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang bestaat uit negen modules die alle mogelijke disciplines van het vak behandelen. 

In de module 'het werkveld' loodsen we jou in de eerste les door het Vlaamse opvanglandschap in al zijn diversiteit. In de volgende lessen gaan we echter ook in op verschillende aspecten van werken. 

De module 'ontwikkelingspsychologie' neemt je mee doorheen de ontplooiing van het kind en de theorieën die daar rond werden ontwikkeld. 

Om een kind goed te ondersteunen in zijn lichamelijke en geestelijke groei, kijken we in de module 'noden van het kind' naar de fysieke en psychische noden van mensen en van kinderen in het bijzonder. Helaas verloopt niet bij elk kind de ontwikkeling even vlot. Daarom gaan we in de module 'mogelijke problemen bij kinderen' in op allerlei mogelijke oorzaken van afwijkende ontwikkeling. We bekijken wat gedragsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en hoe we ermee kunnen omgaan, maar besteden ook aandacht aan factoren die de normale ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Uiteraard gaan we ook ernstige bedreigingen van de ontwikkeling, zoals mishandeling niet uit de weg.

Omdat de eerste nood van elk kind veiligheid is, gaan we in de module 'veiligheid en EHBO' in op diverse aspecten van veiligheid. We denken dan aan een veilige leef- en speelomgeving, veilig voedsel, maar ook goede regels en een vaste structuur om het kind een gevoel van geborgenheid te bieden.

Dat kinderen centraal staan in het werkveld is boven elke twijfel verheven. Toch zal elke begeleider ook te maken krijgen met ouders. Daarom gaan we in de module 'omgaan met ouders' in op heel voor de hand liggende contacten, zoals de breng- en haalmomenten, maar ook de moeilijkere formele contacten.

De meeste begeleiders werken ook frequent samen met één of meerdere collega's. In de module 'omgaan met collega's' besteden we aandacht aan thema's als samenwerken, vergaderen, omgaan met conflicten en het geven en krijgen van feedback. Een goede samenwerking komt immers alle betrokkenen ten goede.

In dit hele netwerk van actoren ben jij als begeleider een heel belangrijk knooppunt. In de module 'zorg voor jezelf' zetten we dan ook de begeleider zelf centraal. We reiken je een aantal inzichten aan over jouw zelfbeeld en pistes om jezelf permanent te verbeteren via zelfreflectie. Voor eventuele moeilijke contacten met andere actoren vind je in deze module ook informatie over assertief reageren en omgaan met ongewenste intimiteiten op het werk.

We besluiten de cursus met een module 'kwaliteitszorg'. We bestuderen in deze module verschillende aspecten van het kwaliteitsbeleid en manieren om dat om te zetten in de praktijk.

DIPLOMA

Diploma Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

Bij NHA rond jij de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang af op het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je eraan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Je kunt deze opleiding afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de voorziene tijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.

Als je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, kun je je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingediend en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaves opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing op tussentijds geannuleerde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingediend en na de startdatum aantoonbaar twee keer aan hetzelfde theoretisch examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de leerstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiervoor wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na de inschrijvingsdatum.

Korting op je NHA-getuigschrift

Geef bij de inschrijving alvast aan dat je na afronding van de cursus het getuigschrift wil ontvangen. Je ontvangt dan € 10,- korting en betaalt slechts € 19,-. 

 


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang in één pakket thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en voor eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang
9x €48,80 of €439,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
9x 48,80
of €439,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!