Gratis brochure

Studie informatie Secundair Onderwijs


Met NHA naar de Examencommissie

 

Opleidingen secundair onderwijs op maat 

Om jou als kandidaat te helpen, werkt NHA opleidingen uit op maat van de Examencommissie van de Vlaamse gemeenschap. Onze vakspecialisten ontwikkelen opleidingen die volledig beantwoorden aan het examenprogramma en de vereiste leerstof opgelegd door de Examencommissie. Je hebt dus maar één opleiding per vak nodig in plaats van een hele stapel afzonderlijke boeken en een doolhof aan papieren.

Begeleiding bij de voorbereiding op het examen

Dankzij NHA sta je er niet langer alleen voor. Een huiswerkdocent, specialist in het vak, begeleidt jou op afstand. Bovendien zorgen de vele oefenopgaven, proefexamens en huistaken ervoor dat je de leerstof volledig begrijpt en snel kunt toepassen. Door in te loggen op Plaza, de digitale leeromgeving van NHA, kun je direct in contact komen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien zelfs een keer samen afspreken. Met andere woorden, wanneer je de opleiding van NHA hebt voltooid, weet je zeker dat je goed voorbereid bent op het examen.

De voordelen van een voorbereiding met NHA

  • Je leert geen overbodige stof en gaat recht op jouw doel af: een erkend diploma secundair onderwijs.
  • Je stelt jouw eigen vakkenpakket samen.
  • Je kunt op elk gewenst tijdstip beginnen en studeert in jouw eigen tempo.
  • Je kunt kiezen om opgeleid te worden voor een volledige studierichting of voor één of enkele vakken.
  • NHA is ISO 9001 gecertificeerd, een ijzersterke kwaliteitsgarantie.
  • NHA biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!
  • Je ontvangt jouw opleiding altijd 15 dagen vrijblijvend op proef.
  • Je wordt vakkundig begeleid door jouw eigen docent via internet.

Meer informatie

Misschien heb je nog vragen over onze opleidingen secundair onderwijs. Aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met onze hulpvaardige medewerkers of bezoek het NHA Studentenonthaal. Zij verstrekken je graag bijkomende informatie.
Telefoon: 03/257.51.91
E-mail: [email protected] 
www.nha.be

Het officiële examen

 

Diploma’s en getuigschriften 

Samen met jouw persoonlijke docent werk je naar het examen toe. Met deze bekwame hulp en jouw motivatie kun je met een gerust hart het behalen van een diploma tegemoet zien. Wanneer je voor jouw persoonlijke verrijking of uit interesse voor het vakgebied wenst te studeren, kan dat natuurlijk ook. Examens zijn dan niet verplicht. Je kunt wel een NHA-getuigschrift aanvragen.

De Examencommissie

De Examencommissie is een dienst van het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid. Bij deze dienst kun je terecht om, onafhankelijk van een school, examens af te leggen als je een getuigschrift van de 1e of 2e graad wilt behalen of een diploma 3e graad van het secundair onderwijs (ASO-TSO-KSO-BSO). Iedereen kan zich inschrijven voor deze examens ongeacht leeftijd, nationaliteit of vooropleiding. De Examencommissie organiseert enkel de examens, NHA voorziet de opleidingen voor deze examens.

Je wordt opgeleid voor hetzelfde diploma als studenten in het dag- en avondonderwijs: het erkende diploma secundair onderwijs. Om het einddiploma van het secundair onderwijs te behalen moeten alle examens van de gekozen richting met succes worden afgelegd.

NHA-getuigschrift

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een NHA-opleiding te volgen uit interesse voor het vakgebied of om jouw kennis op te frissen. Je kiest er dan voor om geen examen af te leggen bij de Examencommissie. Na afloop van ieder vak kun je een getuigschrift ontvangen. Dit kan wanneer je het vak hebt gevolgd, van alle lessen het huiswerk of de werkopdrachten ter correctie hebt ingestuurd en daarvoor gemiddeld een voldoende haalde (5,5 of hoger). De kosten voor dit getuigschrift bedragen € 29,-. Het getuigschrift kun je schriftelijk of via Plaza aanvragen.

Aanmelding voor examens bij de Examencommissie

 

Verplichte infosessie

De Examencommissie organiseert regelmatig verplichte infosessies. In deze sessie verneem je alles over de werking van de Examencommissie en de manier hoe je je kan voorbereiden. Vooraf inschrijven voor de infosessie is verplicht en kan via de website van de Examencommissie. Op deze website vind je tevens alle geplande data en de locaties van de infosessies. De link vind je onderaan deze pagina terug.

Online Examencommissie-platform

De Examencommissie maakt gebruik van een online platform dat toegankelijk is via hun website. Deze handige toepassing biedt je verschillende mogelijkheden:

  • inschrijven voor een studierichting;
  • vakfiches raadplegen met de leerinhouden van jouw studierichting;
  • vragen stellen via het contactformulier;
  • examens plannen volgens de beschikbaarheid;
  • raadplegen van behaalde examenresultaten.

Je kunt je inschrijven op het online platform van de Examencommissie met jouw rijksregisternummer en de toegangscode die je krijgt op de infosessie.

Inschrijven voor examens

De examens worden het hele jaar door georganiseerd. Je kunt zelf inplannen wanneer je een examen wilt afleggen op basis van de beschikbare data. Inschrijven doe je via

het Examencommissie-platform, waar je tevens het examenverloop kan raadplegen. Het verloop van de examens staat ook beschreven in de vakfiches op de website. Er zijn schriftelijke examens, mondelinge examens, praktijkexamens en assessments.

Vrijstellingen

Indien je reeds in een andere onderwijsinstelling deelattesten, getuigschriften of diploma’s behaalde, dan kun je vrijstellingen aanvragen voor één of meer vakken uit een studierichting. Vrijstellingen moeten aangevraagd worden via het vrijstellingsformulier dat beschikbaar is op de website van de Examencommissie. (Resultaten behaald vanaf 2002 tot en met de eerste zittijd van 2012 blijven onbeperkt geldig. Vanaf de tweede zittijd van 2012 blijven resultaten 7 jaar geldig.)

Erkend diploma

Het uitgereikte diploma secundair onderwijs is volkomen evenwaardig met het diploma van het reguliere dagonderwijs en verleent toegang tot alle vormen van hoger onderwijs. Als je geslaagd bent, krijg je jouw getuigschrift of diploma aangetekend toegestuurd. 

Contactgegevens Examencommissie van de Vlaamse gemeenschap 

Voor vragen kan je gratis bellen naar 1700, het centrale contactpunt van de Vlaamse Overheid. Je kan daar terecht tijdens de werkdagen van 9.00 tot 19.00 uur.
Ministerie van Onderwijs en Vorming
Examencommissie secundair onderwijs
Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Voor de actuele gegevens van de contactpersonen verwijzen wij je door naar de website van de Examencommissie. Bovendien vind je op de website zelf al veel antwoorden onder de topic ‘veelgestelde vragen’.

 

Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!