Gratis brochure

Ontwikkel een positieve mindset met deze 7 tips

Blog Leestijd: 4 Minuten

Voeren negatieve gedachtes bij jou de boventoon? Een keer een slechte dag hebben is helemaal niet gek, maar met een positieve mindset sta je veel prettiger in het leven. Een positieve mindset maakt een wereld van verschil in hoe gelukkig je je voelt. Kun jij wel wat meer positiviteit in je leven gebruiken? Lees dan snel onze 7 tips om een positievere mindset te ontwikkelen!

positieve-mindset

 

7 tips voor een positieve mindset

 
1. Verzorg jezelf goed

Goed voor jezelf zorgen is essentieel voor een positieve mindset. Als je je fysiek goed in je vel voelt, dan is het ook gemakkelijker om je mentaal goed te voelen en positief te zijn. Een gezonde levensstijl draagt dus bij aan het ontwikkelen van een positieve mindset.

Zorg er daarom voor dat je voldoende beweegt, gezond eet en voldoende rust krijgt. Ook de kleding die je draagt en de aandacht die je aan je uiterlijk besteedt hebben effect op jouw mindset. Zie je er verzorgd uit en draag je kleren die je mooi vindt? Dan voel je je beter en is de kans ook groter dat je gedachtes positief zijn.

 

2. Ga negativiteit uit de weg

Als je wilt werken aan een positieve mindset is het slim om negativiteit zo veel mogelijk te vermijden. Ga eens na welke bronnen van negativiteit je in jouw leven hebt. Denk bijvoorbeeld aan negatieve mensen, nieuwsberichten en situaties.

Zijn er zaken die je uit de weg kunt gaan of volledig uit je leven kunt verbannen? Omring jezelf in plaats daarvan met dingen waarvan je energie krijgt, zoals inspirerende boeken, motiverende podcasts of positieve mensen. Zorg er ook voor dat je zelf geen onnodige negativiteit creëert, bijvoorbeeld door te stoppen met roddelen.

 
 
 

3. Voel je elke dag dankbaar

Maak er een gewoonte van om elke dag even stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen grote en kleine dingen zijn. Een vriendelijk gebaar of een lekkere maaltijd zijn al dingen waarvoor je dankbaarheid kunt voelen. Dit helpt je om een positieve mindset te creëren.

Bij sommige dingen sta je niet altijd stil, maar ook een dak boven je hoofd en elke dag genoeg te eten hebben zijn dingen om dankbaar voor te zijn. Als je je bewust op deze positieve dingen concentreert, zul je meer aandacht krijgen voor de goede dingen in je leven.

 

4. Beoefen mindfulness

Het beoefenen van mindfulness draagt bij aan het ontwikkelen van een positieve mindset doordat het je helpt om meer in het hier-en-nu te leven. We worden de hele dag afgeleid door gedachtes over allerlei dingen. Een presentatie die je morgen moet geven of de toets die je vorige week hebt gemaakt kunnen bijvoorbeeld zorgen voor negatieve gedachtes.

Er zijn verschillende mindfulness technieken, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, die je helpen om stress te verminderen en meer in het nu te leven. Zo krijg je meer rust in je hoofd en heb je minder last van negatieve gedachtes.
 

  Meer leren over mindfulness? Bekijk dan eens onze Mindfulness cursus.

 

 
 

5. Stel doelen voor jezelf

Duidelijke en haalbare doelen geven je leven richting en betekenis. Doordat je een doel voor ogen hebt, heb je iets om op te focussen. Het leidt je aandacht dus af van negatieve dingen om je heen. Daardoor focus je je op wat je wilt bereiken, in plaats van wat er mis kan gaan.

Wanneer je je doelen bereikt zorgt dit ook nog eens voor extra motivatie om door te gaan. Of je nu een doel kiest op het gebied van je gezondheid, werk, relaties of nog iets anders, het zal zeker bijdragen aan een positieve mindset!

 

6. Onderhoud je sociale contacten

Wij mensen zijn sociale wezens. Om ons goed te voelen hebben we sociale contacten nodig. Negatieve mensen kun je best uit de weg gaan (zie punt 2), maar zorg ervoor dat je wel voldoende tijd doorbrengt met mensen die je energie geven.

Uit het onderhouden van sociale contacten kun je veel positiviteit halen. Zorg dus dat je de juiste, positieve mensen in je leven hebt. Deze sociale connecties zorgen voor meer geluk en positiviteit in je leven.

 

7. Leer van je fouten

Fouten maken is menselijk. Ook met een positieve mindset zul je wel eens iets negatiefs meemaken. Belangrijk is om je eigen fouten niet te zien als falen, maar juist als leermomenten.

Door van je fouten te leren en niet op te geven kom je een stapje dichter bij succes. Kruip dus niet in de slachtofferrol, want dat helpt je niet verder. Leer juist van je fouten, daar zul je het meeste door groeien. Dit helpt je ook bij het ontwikkelen van een positieve mindset.
 
 
Ben je geïnteresseerd in de kracht van positiviteit en wil je hier graag meer over leren? Dan is de cursus Positieve Psychologie misschien iets voor jou. Deze stroming van de psychologie focust zich op de positieve aspecten van het leven in plaats van op het verhelpen van psychische klachten. 

 

Bekijk de cursus »

 Probeer zonder risico met een gratis proefles

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!