Gratis brochure

Niet naar school en toch diploma

Nieuws

Niet naar school en toch diploma

Nooit eerder studeerden meer jongeren af via Examencommissie.

Steeds meer jongeren verlaten de middelbare school zonder diploma. De examencommissie biedt hen een tweede kans.
In 2014 behaalden bijna 1000 jongeren alsnog hun diploma. Een stijging van 40 procent tegenover vorig jaar.

Afstandsleren werkt!

man%2Bstuderen_277x208

Bijna duizend jongeren hebben vorig jaar buiten de school om hun diploma secundair onderwijs gehaald, een stijging van 40 procent tegenover het jaar ervoor. De examencommissie krijgt dan ook fors meer kandidaten over de vloer die het op de schoolbanken niet meer zien zitten.

Ze hebben de middelbare school verlaten zonder diploma. Vaak omdat ze schoolmoe waren, soms omdat ze gepest werden of familiale problemen hadden. De examencommissie secundair onderwijs, de vroegere middenjury, biedt hen een tweede kans. En die wordt vaker dan ooit gegrepen. In 2014 behaalden 938 jongeren hun diploma, een stijging van 38 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de examencommissie, dat vandaag verschijnt en dat De Morgen alvast kon inkijken.

Veel succesverhalen, maar wel met een schaduwkant. Het gaat immers over jongeren die op een gegeven moment beslisten dat zij niet thuishoorden in het schoolsysteem. Vorig jaar telde Vlaanderen ruim 8.000 vroegtijdige schoolverlaters, die vaak in de steden les volgden en school liepen in het deeltijds beroepsonderwijs.

Een fors aantal, al is dat cijfer tegenover vijf jaar geleden al gedaald. Aan het einde van het schooljaar 2009-2010 stroomden nog 9.600 jongeren zonder diploma uit het onderwijs. Een daling van 15 procent, terwijl tegelijkertijd steeds meer jongeren de weg vinden naar de examencommissie. Zo schreven vorig jaar liefst 3.658 mensen zich in, tegenover 2.898 in 2013. Het betekent dat steeds minder jongeren ongediplomeerd op de arbeidsmarkt terechtkomen en dat de groep die er toch belandt vaker op zoek gaat naar een tweede kans.

Bron: demorgen.be

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!