Elektronica  

Nú: met GRATIS tablet
Elektronica
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
13x
25,35

of 


€329,00
4.4/5

Beoordeeld door 10 student(en)

 • Kies je niveau: beginners of gevorderden
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA getuigschrift
 • Studieduur: 13 maanden
ALGEMEEN

Elektronicacursus voor beginners en gevorderden

Een tijdschakelaar maken? Een vorstmelder? Volg de cursus Elektronica en leer hoe telefoons, televisies, tijdschakelaars en andere apparaten werken.

Van omgaan met meetapparatuur tot fouten in elektronica opsporen en oplossen: het komt allemaal aan bod in de cursus Elektronica.

Voorkom een nieuw, puntig kapsel

De eerste twaalf lessen behandelen het fenomeen elektriciteit. Leer de wetmatigheden van elektriciteit kennen. Begrippen als stroom, spanning en weerstand komen ook aan bod.

Hoe repareer je een slagroomklopper of een televisie? Hoe maak je een vorstmelder of een weerstandverbinding?

De cursus Populaire Elektronica leert je handelingen zoals solderen. Je leert bouwschema's en weerstandsverbindingen maken en je gaat praktisch aan de slag: zo maak je ook een controleschakeling voor de autoverlichting.

Veilig werken

Werken met elektriciteit betekent dat je veilig moet werken. Het snoer uit het stopcontact halen voor je een lamp repareert, dat doet iedereen. De hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar uitzetten voor je een wasmachine openmaakt, dat spreekt na de cursus vanzelf. De cursus behandelt veiligheid en leert je hierover meer.

Elektronische onderdelen

Voor de praktijklessen heb je materiaal nodig. NHA biedt je de mogelijkheid een onderdelenpakket aan te schaffen. Hierin bevinden zich verschillende soorten batterijen, lampen, fittingen, snoeren en weerstanden. Het bestelformulier vind je bij het lesmateriaal. 


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Elektronica

Elk hoofdstuk is voorzien van heldere tekeningen en schema's die zeer handig zijn bij het bestuderen van de tekst. Theorie en praktijk wisselen elkaar op een plezierige manier af.

Tijdens deze cursus Elektronica maak je werkstukken waar je blijvend iets aan hebt:

 • een vochtalarmeringssysteem (dat je waarschuwt wanneer het gaat regenen);
 • een controleschakeling voor de verlichting van jouw auto (zodat je nooit meer vergeet de lichten uit te zetten);
 • een vorstmelder;
 • een leidingzoeker;
 • een tijdschakelaar;
 • een voorversterker voor een lichtorgel;
 • een drie-kanaals looplicht en nog veel meer.


Jouw leraar heeft er bij het uitkiezen van deze handige apparaatjes natuurlijk ook aan gedacht dat je geen dure onderdelen hoeft aan te schaffen.

Verder ga je bouwschema's ontwerpen, solderen en weerstandsverbindingen maken. Behalve zelf dingen maken leer je ook het een en ander repareren, zoals een televisietoestel, de radio, de fax en de telefoon. Kortom, je bent ontspannen bezig met het maken van eigen werkstukjes en je weet straks enorm veel "elektronische mankementen" zelf te repareren.

Je zult genieten wanneer je zelf, met eigen handen, allerlei geslaagde reparaties verricht en zelf vernuftige werkstukken in elkaar zet. Aan de orde komen verder:

 • elektronentheorie;
 • diodes;
 • spoelen, transistoren;
 • thyristoren;
 • koeling van componenten;
 • relais;
 • radio, elektronenbuizen, versterkers;
 • zenderdiodes;
 • digitale technieken, oscillatoren, energieversterkers;
 • weerstandsnetwerken;
 • filters, enzovoort.

 

Bij de cursus voor beginners starten ze met de absolute basis: het verschil tussen stroom, spanning en weerstaand, wat is een transformator, condensator, transistor, magnetisme, etc. Bij de gevorderdencursus gaan we ervan uit dat de cursist de basiskennis al heeft en gaat het verder over waar de zaken kunnen gebruikt worden (en niet wat ze zijn want dat is basiskennis). Daarnaast zijn er ook enkele lessen over het repareren van elektronica en over de televisie ed. De basisverschijnselen worden niet meer aangehaald, maar het gaat over de volgende stap na 'wat is het'.

 

De nieuwste techniek

Deze cursus besluit met de digitale elektronica. Een nieuwe manier van denken over en omgaan met elektronica. Een benaderingswijze die vandaag de dag zeer populair is en steeds vaker wordt toegepast. Denk maar eens aan digitale telefonie of de digitale snelweg. Je ziet, de cursus Elektronica is zeer compleet. Heb je deze cursus eenmaal afgerond dan ga je met verstand van zaken te werk bij het maken en repareren van vele elektronische apparaten!

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Elektronica, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Elektronica voor Gevorderden

Ik ben zeer tevreden over de inhoud van de cursus, maar ik zou het handig vinden als er een makkelijkere manier zou zijn om vragen te stellen. Nu kan dit alleen bij het indienen van het huiswerk.

8/10
Elektronica voor Beginners en Gevorderden

De cursus is wel pittig , er worden veel formules gegeven ook afgeleiden daarvan . maar te weinig cijfer voorbeelden. Het verbeterwerk en de resultaten van huiswerk opgaven duur veel te lang.. Cursist ***

8/10
Elektronica voor Beginners en Gevorderden

ben net met de cursus begonnen. tot nu toe gaat dit prima, ik kreeg al het cursus materiaal snel aan. het online platform is zeer gebruiksvriendelijk. Klein min puntjes de communicatie naar de betaling toe.

8/10
Elektronica voor Beginners en Gevorderden

Een deftige manier om te communiceren/vraag te stellen over een opdracht aan de docent (mag via een forum) zou handig zijn. Vragen stellen via 'huiswerk' vind ik geen goede manier.

ONDERDELENPAKKET

Onderdelenpakket

Voor de practicumlessen (niet verplicht) heb je materialen nodig.
In het cursuspakket tref je informatie aan, waar je een onderdelenpakket aan kunt schaffen.
Hierin bevinden zich onder andere verschillende soorten batterijen, lampen, fittingen, snoeren en weerstanden.

Materialenpakket

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift

Aan het eind van je cursus Elektronica kun je het NHA getuigschrift voor € 29,- aanvragen als je al je huiswerk hebt ingezonden en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Elektronica in één pakket bij jou thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Elektronica, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

13 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. 
De gevorderdencursus Elektronica: 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. 
De beginners- en gevorderdencursus: 19 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. 

Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.


Vooropleiding

Voor de cursus Elektronica heb je geen speciale vooropleiding nodig.

 

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Elektronica voor Beginners
13x €25,35 of €329,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
13x 25,35
of €329,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Elektronica voor Gevorderden
6x €54,85 of €329,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
6x 54,85
of €329,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Elektronica voor Beginners en Gevorderden
19x €28,90 of €549,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
19x 28,90
of €549,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Start direct met de cursus
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Momenteel zit ik nog maar bij les 6 maar ik ben zeer tevreden over de cursus(inhoud). Alles is voldoende uitgelegd en de figuren helpen daar ook wel bij. Ik kijk ook al heel erg uit naar de practicumlessen want dat ziet er ook boeiend en leerrijk uit.

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!