Rouwbegeleiding  

Nú: met GRATIS tablet
Rouwbegeleiding
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
6x
76,50

of 


€459,00
 • Succesvol naar een eigen bedrijf
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Afronding: NHA getuigschrift
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Help nabestaanden door een moeilijke periode met de opleiding Rouwbegeleiding

Het verwerken van het verlies van een dierbaar persoon is een intens proces. Voor veel mensen is het dan ook erg moeilijk om hiermee om te gaan. Wil jij anderen door deze moeilijke periode in hun leven heen helpen? Start dan vandaag nog met de opleiding Rouwbegeleiding.

Het is voor de meeste mensen een van de meest heftige en emotionele periodes in het leven; het verlies van een dierbare. Dit verlies kan een enorme impact hebben op iemands leven. Een goede begeleiding van een professional is zeer gewenst op zo’n moment. Iemand die er voor de rouwende is. Iemand die rationeel kan nadenken en kan helpen met de juiste beslissingen te nemen.

Wanneer je de opleiding Rouwbegeleiding succesvol hebt afgerond, dan ben jij die zo gewenste steun en toeverlaat voor de rouwenden. Een schitterend en dankbare job waar je mensen bijstaat in de zwaarste periode van hun leven.

 

Zet de kracht van empathie in bij je job

Heb jij zelf ooit een groot verlies ervaren waar je veel moeite mee had? Misschien merkte je juist dat jij op een heel fijne manier vorm kon geven aan je eigen rouwproces? Of heb je nooit zelf een verlies ervaren, maar wil je anderen dolgraag bijstaan in deze moeilijke tijd? Dan is de opleiding Rouwbegeleiding perfect voor jou.

Met deze opleiding ga jij je oriënteren in het vakgebied rondom het rouwproces. De kennis die je opdoet is niet alleen handig om in het werkveld toe te passen, maar kan ook in privésferen goed van pas komen.

 

Opleiding Rouwbegeleiding: bied unieke ondersteuning

Rouw is een gevoelig onderwerp. Het proces waar je doorheen gaat bij het verlies van een dierbare is dan ook erg emotioneel. Om anderen te ondersteunen in deze periode is het van groot belang dat jij precies weet wat je wel en niet moet doen. Met de opleiding Rouwbegeleiding ontwikkel jij de competenties en vaardigheden die hier bij komen kijken.

Elke situatie is uniek en elke cliënt moet dus op een andere manier benaderd worden. Aan de hand van de verschillende voorbeelden en praktijkverhalen krijg je te maken met veelvoorkomende onderwerpen zodat jij iedereen de best passende ondersteuning kunt bieden.

Naast dat iedereen op zijn eigen manier met een verlies omgaat, zijn er ook duidelijke verschillende in bijvoorbeeld leeftijdscategorieën en religies en tradities. Gedurende de Rouwbegeleiding opleiding krijg jij de nodige handvaten aangereikt waarmee je jezelf steeds verder kunt ontwikkelen in het vakgebied.

Naast dat een job als rouwbegeleider prachtig en dankbaar is, is het ook zeer intens. De opleiding Rouwbegeleiding leert jou daarom niet alleen hoe je een ander helpt maar ook hoe je jouw eigen leven in balans houdt.

 

Nu bij inschrijving: GRATIS fullcolour handboek 

''in tien stappen naar je eigen zaak''

Ook wanneer je geen eigen zaak wilt starten is het boeiend om je kennis, inzicht en visie op het ondernemen hiermee te vergroten.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma

In de opleiding Rouwbegeleiding komen de volgende onderwerpen uitgebreid aan bod:

 • Wat is rouw?;
  De opleiding Rouwbegeleiding begint bij het begin, zodat deze voor iedereen goed te volgen is. De eerste les gaat dan ook over rouw in het algemeen. Iedereen rouwt op een andere manier. Je leert hoe je deze gevoelens kunt herkennen, wat rouwbegeleiding is en welke verschillende aspecten hierbij komen kijken.
 • Wat een rouwbegeleider doet en wat zijn taken zijn;
  Je leert alles over de taken en vaardigheden die het vak rouwbegeleiding vraagt. Je gaat te maken krijgen met allerlei mensen in verschillende verliessituaties. Hoe ga je hiermee om?
 • Theorieën en verhalen omtrent rouw;
  Alles over theorieën en verhalen omtrent rouw. Verschillende specifieke rouwsituaties worden behandeld. Maar ook bekende theorieën over rouw komen aan bod in deze opleiding Rouwverwerking.
 • Communicatie;
  Goed communiceren en luisteren is enorm belangrijk in de begeleiding van je cliënt. Je leert welke houding je moet aannemen en welke vragen je kunt stellen (bij het eerste contact).
 • Aan de slag met rouw;
  Tijdens deze les van de opleiding Rouwverwerking leer je hoe je samen met je cliënt de eerste stappen zet in het rouwproces. Bijvoorbeeld hoe je zaken kunt aanreiken, waardoor je cliënt ruimte kan maken voor zijn rouw.
 • Verstoorde rouw;
  Soms stagneert een rouwproces omdat mensen niet onder ogen kunnen of durven zien wat ze hebben verloren en hoe zij hun leven moeten voortzetten zonder wat hen dierbaar was. Als rouwbegeleider is het belangrijk om deze zogenaamde verstoorde rouw te herkennen en te weten hoe je moet handelen.
 • Rouw bij kinderen;
  Kinderen rouwen op een andere manier dan volwassenen. Tijdens deze les van de opleiding Rouwverwerking wordt stilgestaan bij kinderen van verschillende leeftijden en hoe jij als rouwbegeleider hen het beste kunt begeleiden bij het verlies.
 • Rouw bij mensen met een verstandelijke beperking;
  Niet als kinderen, rouwen ook mensen met een verstandelijke beperking op een andere manier. Je leert tijdens deze les hoe je deze doelgroep het beste bij het afscheid kunt betrekken.
 • Rouw in verschillende tradities;
  Ook de verschillende benaderingen via religies en levensbeschouwing tegenover rouw en sterven komen aan bod tijdens de opleiding Rouwverwerking.
 • Zingeving creëren en rituelen;
  Er wordt gekeken naar het belang van rituelen om afscheid te nemen. Je leert hoe je met je cliënt persoonlijke rituelen kunt creëren. Ook worden er voorbeelden van rituelen rondom verdriet en afscheid benoemd.
 • Hoe je kunt aansluiten bij de rouwende;
  Het is belangrijk in de begeleiding dat je aansluiting vindt bij je cliënt. Wat zijn zijn wensen? Probeer te achterhalen wat voor je cliënt het belangrijkste is op dat moment. Dat leer je tijdens deze les van de opleiding Rouwverwerking.
 • Innerlijke ruimte en zelfzorg als rouwbegeleider.
  Deze opleiding Rouwverwerking staat niet alleen stil bij het belang van de cliënt. Ook jij als rouwbegeleider staat centraal. Wat doet het begeleiden van mensen in rouw met jezelf? Je leert na te denken over je eigen waarden en grenzen en wat je nodig hebt om je werk goed te doen.
   

Eigen zaak starten? Volg aansluitend de cursus Bedrijfsbeheer: extra voordelig!

Wanneer je tevens de cursus Bedrijfsbeheer volgt, ben je helemaal klaar om je eigen zaak te starten! In 15 lessen behandelen we onderwerpen die van belang zijn bij het starten en runnen van een eigen zaak, zoals: tariefberekeningen, ondernemingsvormen, administratie, marketing, websitepromotie, marktonderzoek en het ondernemingsplan.

DIPLOMA

Diploma


Een NHA-instituutsdiploma kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Diploma Bedrijfsbeheer

Kies je voor de combinatiecursus inclusief Bedrijfsbeheer van NHA, dan kun je het onderdeel Bedrijfsbeheer afronden met een examen voor het diploma Basiskennis Bedrijfsbeheer.

Dit diploma is sinds 1 september 2018 niet meer verplicht om een eigen zaak te mogen starten in Vlaanderen (nog wel verplicht in Wallonië). Maar een goede kennis van bedrijfsbeheer blijft cruciaal. Voor bvba’s zal het financieel plan dat getoond moet worden aan belang toenemen, en dat zal ook gelden voor andere vennootschapsvormen en eenmanszaken. De startende ondernemer moet ook nog altijd leningen, verzekeringen en vergunningen aanvragen. Bij die aanvragen wordt ook de ‘kwaliteit’ van de startende ondernemer en diens ondernemingsplan mee in rekening genomen.

Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar de Centrale Examencommissie van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel.

Je kunt je voor dit examen online aanmelden bij:

De Centrale Examencommissie van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel
Dienst Economie, Secretariaat van Ondernemersvaardigheden
Tel: 02 800 35 40
Website: www.Brussel-economie-werk.be

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Rouwbegeleiding in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de opleiding Rouwbegeleiding, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de opleiding Rouwbegeleiding staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Maar sneller of langzamer kan en mag altijd! Je bepaalt jouw eigen tempo. Zo is de studie perfect te combineren met een drukke baan en met jouw hobby's. Je kunt elke dag van het jaar starten met deze thuisstudie.
 

Opleiding Rouwbegeleiding + Bedrijfsbeheer

Voor de opleiding Rouwbegeleiding + Bedrijfsbeheer staat een studieduur van 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

ONDERNEMERSCOACH

Uniek bij NHA: Jouw persoonlijke ondernemerscoach!

Hoe begin ik een eigen zaak?

Wanneer je na je cursus direct wil beginnen met het opzetten van jouw eigen zaak, hebben wij een unieke service voor je beschikbaar; een ondernemerscoach.

De ondernemerscoach kun je vragen stellen over het opzetten van een eigen zaak. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de financiering, het leggen van contacten met instanties, het opzetten van administratie, het invullen van de benodigde documenten, maar ook vragen die bijvoorbeeld betrekking hebben op de marketing van jouw bedrijf.

Ondernemersplan? Wij helpen je

De ondernemerscoach geeft je terugkoppeling op jouw ondernemersplan. Al onze coaches zijn mensen met ervaring in het voeren van een eigen bedrijf of zijn werkzaam voor banken. Ze zijn gespecialiseerd in het begeleiden van startende ondernemers. Je staat er dus nooit alleen voor!

LESGELD

Lesgeld

Rouwbegeleiding
6x €76,50 of €459,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
6x 76,50
of €459,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Rouwbegeleiding + Bedrijfsbeheer
12x €46,60 of €559,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 46,60
of €559,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!