Illustratief Tekenen  

Nú: met GRATIS tablet
Illustratief Tekenen
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
5x
59,80

of 


€299,00
4.4/5

Beoordeeld door 5 student(en)

 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA getuigschrift
 • Studieduur: 5 maanden
ALGEMEEN

Breng je ideeën in beeld met de cursus Illustratief Tekenen

Je kent het wel: je schrijft of leest een verhaal, maar er ontbreekt nog iets. Een beeld. Iets dat niet te vangen is in een foto of met woorden. Maar misschien kun je zelf dat beeld creëren? In de cursus Illustratief Tekenen leer je hoe je dat doet.

De cursus Illustratief Tekenen helpt je zoeken naar beeldende oplossingen waarmee je verhalen verrijkt. Stapsgewijs leer je ideeën omzetten naar tekeningen die een verhaal (of delen van een verhaal) perfect illustreren.

Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden en dat geldt zeker voor illustraties. Of je nu beroepsmatig teksten van illustraties wilt voorzien of hobbymatig verder wilt met illustreren: de cursus is een goede eerste stap.

In vijf maanden tijd kun je al illustraties maken die naadloos aansluiten bij de inhoud van publicaties en in veel gevallen ook toegevoegde waarde bieden.

Illustreren kan vanuit een serieuze invalshoek, maar ook met een knipoog. Grappige illustraties geven een verhaal ‘hervertelwaarde’. Het ligt eraan waar je voorkeur naar uitgaat.

Met een solide basis voor illustratief tekenen kun je alle kanten op. Uiteindelijk is je creativiteit de enige beperking die je hebt.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Illustratief Tekenen

Deze cursus Illustratief Tekenen is zeer uitgebreid en compleet en helpt je stapsgewijs jouw ideeën te verbeteren.

Stap 1
Zoals bij iedere vorm van kunst, introduceren we je ook bij het illustratieve tekenen in de geschiedenis van deze kunststroming. De definitie, de herkomst en ontwikkeling van het illustreren worden je duidelijk.

Stap 2
Originaliteit is een eigenschap die in illustraties erg gewaardeerd wordt. Maken wat anderen niet kunnen of misschien wel niet durven; dat is het streven. Maar ook inspiratie, de bron van jouw beeldende oplossing.
Waar komen de ideeën vandaan; in ieder geval niet zomaar uit de lucht. We helpen je alert te zijn op inspiratiebronnen en werpen zo een alternatief licht op een bepaald thema.
- Natuur: Veel kunstenaars maken dankbaar gebruik van deze gratis en onuitputtelijke bron van  inspiratie. Door een wandeling te maken, door de symbolische betekenissen van de natuur te leren en natuurlijk door de altijd originele motieven in de natuur (bijvoorbeeld bladmotief) te herkennen en te plaatsen.
- De samenleving: Niets is zo fascinerend als de interactie tussen mensen. Het is een continue bron van inspiratie; politiek, cultuur, entertainment, enzovoorts.
- Andere kunstdisciplines: Zoals tekenen, schilderen, fotografie, maar ook literatuur en theater bieden vaak onderscheidende perspectieven.

Stap 3
Als illustrator is het werken met verschillende materialen en technieken bepalend voor de sfeer en de verbeeldingskracht van jouw illustratie. Iedere techniek en ieder materiaal heeft een afzonderlijk scala aan mogelijkheden. Experimenteren met technieken zal jouw mogelijkheden alleen maar vergroten.

Stap 4
Het maken van illustraties wordt makkelijker wanneer je beschikt over ruwe schetsen van jouw eigen beeldenbank. Wij leren je hoe je snel en eenvoudig een schets maakt van een ervaring of een idee. De schetsen zijn slechts een hulpmiddel. Ze geven weer hoe iets is. Maar pas wanneer je overgaat tot het volledig uitwerken van jouw illustratie geef je er jouw eigen betekenis aan en laat mensen zien hoe je tegen het onderwerp dat je uitbeeldt aankijkt.

Stap 5
In veel illustraties worden personages gebruikt. Dit  is beslist geen toeval. Het nodigt de toeschouwer namelijk uit "in jouw illustratie te stappen" en zich te identificeren met het uitgebeelde. Het maakt het eenvoudiger om een boodschap over te brengen.
Wij leren je hoe je een personage geloofwaardig over laat komen en waar je op moet letten wanneer je jouw personages een expressie wilt meegeven. Emoties als humor, verdriet maar ook verontwaardiging of geluk vergen technieken die je met de cursus Illustratief Tekenen leert. Het positioneren van de personages en andere elementen in jouw illustratie is ook een techniek. Daarom zul je ook uitgebreid leren over de mogelijkheden van compositie.

Stap 6
Nadat je de technieken van het illustreren beheerst, besteden we veel aandacht aan de verschillende toepassingen van "illustreren". Iedere toepassing vraagt namelijk om een andere techniek:
- illustraties voor tijdschriften en affiches;
- illustraties voor boeken;
- cartoons;
- tekst in combinatie met illustraties;
- illustraties die op zichzelf staan.

Stap 7
Wanneer je overtuigd bent van jouw passie voor het illustreren, wil je jouw illustraties misschien aanbieden tegen een vergoeding. Het is daarom handig te weten hoe je dit het beste aanpakt.

Met de cursus Illustratief Tekenen leren we je hoe je een uitgever benadert, hoe je samenwerkt met een beeldagent en of het inderdaad haalbaar is om als eigen baas aan de slag te gaan. Je leert jouw concurrentie in te schatten, hoe je het best reclame en publiciteit inzet en hoe je een aantrekkelijk portfolio samenstelt.

Aan het einde van de cursus Illustratief Tekenen beheers je de technieken van het illustreren, ken je de eigenaardigheden van materialen en weet je op welke wijze je het best kracht geeft aan het persoonlijke beeld dat je wilt weergeven in jouw eigen illustraties.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Illustratief Tekenen, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Illustratief Tekenen

Ik vind het een hele leuke en interessante cursus, het zet me creatief aan het werk en confronteert me met uitdagende obstakels! Het is ook een duidelijke cursus.

10/10
Illustratief Tekenen

Goed gestructureerde, duidelijke en interessante cursus. Boeiende en grensverleggende huiswerk taken. Snelle en accurate feedback van docent. Ik ben fan!

6/10
Illustratief Tekenen

Ik had graag meer praktische tips voor het tekenen

10/10
Illustratief Tekenen

De cursus Illustratief Tekenen stimuleert je creativiteit dank zij de leuke huiswerkopdrachten, waar je je eigen invulling aan mag geven. Het theoretisch gedeelte leert je nieuwe technieken ontdekken. De opmerkingen van de docente helpen je om je werk te verbeteren. Uiteraard kun je in 20 lessen geen complete tekenopleiding volgen zoals aan een kunstacademie, maar deze cursus geeft je zin om je tekenvaardigheden verder te ontwikkelen.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift

Aan het eind van je cursus Illustratief Tekenen kun je het NHA getuigschrift voor € 29,- aanvragen als je al je huiswerk hebt ingezonden en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Illustratief Tekenen in één pakket bij jou thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Illustratief Tekenen, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

5 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.

Vooropleiding

Voor de cursus Illustratief Tekenen heb je geen speciale vooropleiding nodig.

 

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Illustratief Tekenen
5x €59,80 of €299,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
5x 59,80
of €299,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Start direct met de cursus
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Ik vind het een hele leuke en interessante cursus, het zet me creatief aan het werk en confronteert me met uitdagende obstakels! Het is ook een duidelijke cursus.

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!