ekomi sterren
Beoordeling eKomi:

8.8/10 door 131 klanten

Genealogie (familiekunde)

  • Ontdek de oorsprong van uw familie
  • Bouw uw eigen familiestamboom
  • Nieuwe cursus!
  • Begeleiding door ervaren geschiedkundige
  • Contact met medecursisten via plaza

ALGEMEEN

Ontdek uw oorsprong!
Heeft u zich wel eens afgevraagd wie uw voorouders waren of welke neven en nichten er zijn, waar u het bestaan (nog) niet van kent? Bestaat uw familie enkel uit helden of zaten er ook schurken bij? Wat is eigenlijk de betekenis van uw achternaam? Wilt u op een uitdagende manier aan de slag om de boeiende mysteries van uw familiegeschiedenis te ontrafelen? Dan is deze cursus Genealogie, of breder ook wel familiekunde genoemd, een perfect beginpunt.

U kunt om verschillende redenen met de cursus Genealogie beginnen. Wanneer u met genealogie start, zult u merken dat uw familiegeschiedenis veel rijker is dan u misschien dacht. Hoe dieper u de geschiedenis in gaat, hoe meer interessante weetjes u leert kennen; misschien bent u wel van adellijke afkomst, of verwant aan een beroemd persoon!

Leer uw familieverleden kennen
Behalve nieuwsgierigheid kunt u vele andere redenen hebben om genealogie als hobby uit te oefenen:

  • Bent u familieleden uit het oog verloren, dan krijgt u met de cursus genealogie handvaten om ze terug te vinden. Misschien vindt u wel familie waarvan u het bestaan niet kende!
  • Sterke familieverhalen van uw grootvader zijn misschien verzinsels... of was het eerder bescheidenheid?
  • Misschien zijn uw voorouders wel betrokken geweest bij historische gebeurtenissen of waren ze bevriend met bekende personen uit de geschiedenis.
  • U kunt familietradities leren begrijpen of ontdekken waarom uw familie vaak bepaalde beroepen uitoefende.
  • U wilt op zoek gaan naar de betekenis van uw familienaam.


Ontdek de geschiedenis van uw familie en leg verbanden die u zonder de inzichten uit deze boeiende cursus misschien nooit zou hebben gezien.

PROGRAMMA

U start de cursus met uitleg over genealogie. Verschillende onderzoeksmethoden worden behandeld, u leert over symbolen die veel gebruikt worden en maakt kennis met enkele genealogische verenigingen in het land. Vervolgens wordt het genealogisch onderzoeksproces onder de loep genomen. U leert welke bronnen hiervoor beschikbaar zijn en waarom bewijsvoering van dit zoekproces van belang is. Gedurende een stamboomonderzoek worden bevindingen ook bijgehouden en verwerkt.

Met deze uitgebreide hobbycursus leren wij u over persoonskaarten en gezinskaarten die hiervoor kunnen worden gebruikt. Wist u bijvoorbeeld dat voor stamboomonderzoek ook genealogische software kan worden gebruikt? U leert tijdens de cursus bovendien de verzamelde gegevens te organiseren op uw computer.

Naar een familiegeschiedenis
Uw einddoel is natuurlijk: het gedetailleerd in kaart brengen van uw gehele familiegeschiedenis! Maar voordat we zover zijn, zetten we eerst goed uiteen wat een familiegeschiedenis nu precies is. Om uw familiegeschiedenis zo goed mogelijk in kaart te brengen, is het van belang om alle feiten goed op een rijtje te krijgen. We leren u daarom uw familiegeschiedenis te kaderen in de gemeentearchieven, de regionale geschiedenis en algemene geschiedenis.  Zo ontstaat een totaaloverzicht van de gebeurtenissen uit de tijd dat uw familie is ontstaan.

De eerste stappen
Na de inleiding leren we u hoe u echt de eerste spannende stappen neemt naar de genealogie van uw familie.  U duikt het familiearchief in, 'volgt de verhalen' en zoekt bijvoorbeeld grafstenen op van overleden familieleden. U leert ook hoe u op een efficiënte manier kunt interviewen, zodat u in persoonlijke gesprekken de nodige informatie kunt verzamelen. Naast het interviewen van personen leren we u ook hoe u de juiste informatie uit registers van de burgerlijke stand en de kerk kunt halen. Vaak ligt hier een schat aan informatie opgeslagen, die nog niet is geraadpleegd.

Stamboomonderzoek betekent niet alleen een duik in de geschiedenis. Ook online zijn de nodige bronnen beschikbaar, we leren u de gedigitaliseerde online bronnen te vinden zodat u al veel onderzoek van thuis uit kunt doen. Denk bijvoorbeeld ook aan social media (facebook, Linkedin, fora, e.d.). Uiteraard kunt u deze media ook inzetten voor uw genealogie. Wij leren u stap voor stap hoe deze middelen in te zetten en de betrouwbaarheid daarvan te toetsen.

Familienaam
Het is bekend dat vroeger sommige ambachtelijke beroepen hebben geleid tot het vormen van een achternaam, zoals Bakker of Smit. Hoe is uw achternaam ontstaan? Hoe is uw familienaam verspreid? Misschien heeft uw familie ook een wapen of zegel. Misschien vindt u wel aanleiding in uw onderzoek om een nieuw familiewapen te registreren!

Migratie
Misschien komt uw familie van een ver land of emigreerden familieleden naar Canada, de Verenigde Staten of elders en wilt u de migratiegeschiedenis induiken. Ook hier zijn verschillende bronnen beschikbaar waarmee we u laten kennismaken.

DNA
Als u wil uitzoeken of twee familietakken historisch verwant zijn of meer wil weten over uw oorsprong in de mist der tijden, komt u misschien in aanraking met DNA-onderzoek. We leggen uit wat dit precies inhoudt, welke terminologie hierbij hoort en wat u eruit kunt leren.

Na afloop van de cursus
Aan het eind van deze boeiende hobbycursus hebt u alle kennis in huis om uw eigen genealogisch onderzoek in te stellen en uw familiegeschiedenis te achterhalen. U zult zien dat de cursus Genealogie niet alleen u, maar ook uw familie veel plezier zal brengen!

GETUIGSCHRIFT

U kunt aan het eind van de cursus Genealogie kosteloos het Certificaat van deelname ontvangen.

Tegen betaling van € 19 kunt u een Getuigschrift aanvragen als uw resultaten gewaardeerd worden op 5,5 of hoger.

ZO LEERT U

Leer thuis in uw eigen tempo
U ontvangt de complete cursus Genealogie in één zending thuis als u kiest voor betaling ineens. Kiest u voor betaling per maand, dan ontvangt u elke maand een leszending. Hierdoor kunt u altijd uw eigen tempo bepalen. U bepaalt dus zelf waar, wanneer en hoe u studeert. Zo is de cursus goed te combineren met een drukke baan en met andere hobby's. En starten met deze hobbycursus kan op elke dag van het jaar!

Persoonlijke begeleiding via internet
Dankzij de persoonlijke begeleiding van een deskundige docent staat u er nooit alleen voor en boekt u de beste resultaten. U kunt de huiswerkopgaven aan het eind van iedere les, voorzien van eventuele vragen, per post of via internet naar uw eigen privédocent sturen. Hij kijkt de opgaven na en voorziet ze van uitleg, tips, aanwijzingen en een cijfer. Hij is uw steun en toeverlaat die u optimaal begeleidt. U mag bij alle NHA-opleidingen tot 5 jaar lang gebruik maken van deze studiebegeleiding. Deze service is uniek in België!
Door deze boeiende cursus Genealogie krijgt u meer inzicht in uzelf en uw levensloop. Ook uw familie en vrienden kunnen de vruchten plukken van uw kennis. Kortom: astrologie is een hobby waar u veel plezier van zult hebben en die altijd zal blijven boeien!

Cursusleiding
Dhr. Peter Eyckerman

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op ons studentenplaza en direct in contact komen met studiegenoten die de cursus Genealogie volgen. U kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het studeren extra leuk.

CURSUSDUUR

Cursusduur
De cursus Genealogie bestaat uit 16 lessen. Bij een lestempo van 4 lessen per maand is de cursusduur 4 maanden.

Studietijd
Per week moet u rekenen op 4 uur.

Vooropleiding
Voor deze cursus is geen speciale vooropleiding nodig.

Cursusringmap
Bij de lessen ontvangt u een fraaie ringmap om uw lessen in te bewaren.

Nog vragen?
Bel gerust voor een deskundig en vriendelijk antwoord naar: 03/257 51 91, of stuur ons een e-mail.

LESGELD

cursus Cursusduur in maanden Lesgeld ineens Of betaal per maand
Genealogie (familiekunde) 4 €272
of 4 x €68.00